Under den stora skolbranden i oktober rökfylldes även stora delar av Gottsunda centrum. Anställda mådde dåligt av röken, restaurangerna fick inte laga varm mat eftersom hela fläktsystemet stängdes av och biblioteket tvingades hålla stängt i tio dagar.

Men nu är allt mycket bra. Det intygar bland andra personalen på Hinode Sushi.

– Ja, vi blev först chockade av branden och fick färre kunder under två dagar, men allt är mycket bra nu. Vi har inte fått någon ekonomisk kompensation, vilket antagligen beror nog på att vi inte har bett fastighetsägaren om det. Vi tänker inte heller be om det, säger bland andra kocken Saiyud Jansson och restaurangens ägare.

Även klädbutiker drabbades. Här fanns en oro för att plaggen skulle börja lukta rök och bli svåra att sälja.

Lindex anlitade därför en saneringsfirma för att göra en bedömning.

Resultatet visade lyckligtvis att röken inte hade satt sig i kläderna som man först trodde att den skulle göra, enligt Kristina Hermansson presskommunikatör på Lindex.

– De har nu konstaterat att ingen rökskada har skett så vi har avslutat ärendet, säger Kristina Hermansson som tycker att samarbetet och kommunikationen med fastighetsägaren varit mycket bra under denna kritiska period.

Anders B Lundh, vd på Uppsala kommuns fastighets AB som äger och förvaltar Gottsunda centrum, är lättad över att det gick relativt snabbt (två dagar) innan de fick tillåtelse att slå igång fläktsystemet igen. Lokalerna vädrades sedan ur ganska fort efter det, enligt honom.

– De första dagarna fanns förstås en stor oro för hur det skulle gå. Men det positiva är att det var roligt att se hur alla som jobbar här är engagerade i sitt centrum och vill att det ska vara bra här, säger Anders B Lundh.

Efter branden har nu också två nya restauranger hunnit öppnat, Frasses och en indisk restaurang, vilket gett ett uppsving för det gemensamma mattorget.

Hur ser ni på Gottsunda centrums framtid?

– Vi fortsätter nu vårt arbete att försöka etablera nya hyresgäster till lokalerna längst in. Vi har några intressenter på gång, men kan inte säga något riktigt än.

Vilka branscher är det ni letar efter?

– Vi har redan två stora livsmedelsbutiker så det är snarare andra verksamheter som hälsokost eller annat som kan komplettera det som finns här i dag. Nästa år hoppas vi att alla lokalerna ska vara fyllda, säger Anders B Lundh som även han tycker att sammanhållningen i centrum blivit bättre efter branden.

– Ja, det känns som om vi går stärkta ur det här.