Grön våg gynnar lantraser

Fåret i hagen. Geten vid fäboden och hönan som pickar på gårdsplanen. Vi blir medvetna om hur vi lever och vad vi stoppar i oss och det gynnar våra svenska lantraser.

Linderödssvin vill under sommaren gärna ha en svalkande gyttjepöl.

Linderödssvin vill under sommaren gärna ha en svalkande gyttjepöl.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Djur2014-07-28 13:30

Många länder har sina egna lantraser, så även Sverige. De kommer ursprungligen från ett begränsat område där de under lång tid anpassat sig och utvecklat särskilda egenskaper för att överleva. De utmärker sig genom att vara tåliga mot sjukdomar, och har anpassats till det svenska klimatet. Djuren håller sig friska långt upp i åren, och är goda föräldrar.

– De är lättfödda och inte så produktiva som produktionsdjuren. De är också tåliga och klarar att gå över stock och sten, säger Linda Askelund, chef för Djurvårdarenheten på Skansen i Stockholm.

Svenska lantraser är viktiga både för framtiden och av kulturella skäl, menar Askelund. De talar om hur vi levde och höll våra djur. Samtidigt uppstår nya krav på djuren. Vi vet inte vad klimatförändringarna medför eller kommande behov av egenskaper hos djuren. Men finns de svenska lantraserna inte kvar kan det ta lång tid att återskapa ett djur, om det ens går. De nyare raserna av kreatur är avlade främst för produktion och skillnaderna mellan dem och lantraserna är stora.

– Som exempelvis höns. De nya raserna tas fram för att producera ägg. De är inte avlade för att komma ihåg hur man gör när man ruvar och tar hand om kycklingar. Det har hönsen glömt bort. Hade vi då inte kvar lantraserna så skulle vi inte ha höns som visste hur man ruvar. Det är skrämmande, säger Linda Askelund.

Kor, som avlats för produktion, har stora kroppar med pyttesmå spenar som är anpassade till mjölkmaskiner. Kalvarna kan knappt dia. Inträffar något, att exempelvis elen försvinner, så går det inte att mjölka kon.

Men uppmärksamheten och medvetenheten för svenska lantraser har ökat.
– Hedemorahöns, en del fårraser och vildrödssvin har blivit fler. Ölandsgåsen däremot går det sämre för.

Tack var de ideella insatserna, går det ganska bra för en del raser, menar Linda Askelund. Intresseföreningarna (som delvis stöds av Jordbruksverket) ger tips och råd om svenska lantraser och ser till att de sprids. De ansvarar även för att upprätthålla de levande genbankerna. Antalet medlemmar hos dem ökar. Även djurparker och enskilda aktörer arbetar för att bevara raserna.

Lantdjuren ger också sällskap och samtidigt ökar intresset för ekologiskt närodlad mat. Man skaffar sig en höna, eller får som betar av gräs på markerna. Grisarna kan exempelvis hjälpa till med markberedning. Att satsa mer på ekologisk självhushållning är helt enkelt i ropet. Man vill ha mat från djur som har det bra. Det är kvalitet för djuret och för den som ska äta maten. Det är en positiv trend, menar Askelund som ser ljust på framtiden.

– Jag är optimistisk. Folk är medvetna och den gröna vågen är tillbaka. Det gynnar svenska lantraser. (TT)

Fakta

Nordsvensk häst
Den nordsvenska brukshästen är en medelstor kallblodshäst, och beskrivs som allroundhäst. Den fungerar bra till all slags körning, bland annat för att dra fram timmer i skogen, men är också populär körhäst vid bröllop. Det långa hovskägget och manen i pannan, är karaktäristiska drag för den nordsvenska hästen och tabu att klippa. Som ridhäst hävdar den sig väl inom hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning i de lätta klasserna upp till medelsvår. De är väldigt starka och kan även ta tyngre ryttare.

Fjällko
Fjällkon är den vanligaste bland våra svenska lantraser. Den kommer ursprungligen från norra Sverige och har förmodligen funnits ända sedan vikingatiden. Båda könen är kulliga (hornlösa) har svankiga ryggar och förhållandevis långa ben. Fjällkon är något mindre än de flesta andra koraser. Mängden mjölk är inte så riklig, men å andra sidan är den desto fetare. Fjällkon är både stark och tålig.

Linderödssvin
Rasen trivs bäst som utegångsgris. Vintertid behöver den halm och mat för att hålla värmen. Sommartid vill den gärna ha en svalkande gyttjepöl. De allra flesta linderödssvin är mycket goda föräldrar. Svinet är en normalstor lantras med kraftiga och starka ben. Färgen är svartbrokig med vit/grå eller brun botten.

Skånegås
Sveriges största lantrasgås som trivs i det fuktiga och kalla sydsvenska vinterlandskapet. De är bra ruvare, bra mödrar och gåskarlar. Skånegåsen är dessutom mycket bra på att vakta sitt område och låter högljutt när någon obehörig närmar sig. Honan kan väga åtta kilo, hanen (gåskarl) åtta till tio kilo. Färgen är vit med gråbruna brokiga partier.

Jämtget
Kallades för fattigmans-ko och var förr vanlig i framför allt Jämtland och Härjedalen. Särskilt mycket jämtgetter fanns det på Gustav Vasas tid. Av geten fick man mjölk, ost, kött och skinn. Av raggen kunde man sticka raggsockor och vantar efter att ha blandat den med lika delar ull. Av magen kunde man göra pergament till dåtidens fönsterrutor. Den kunde även användas som säck till säckpipan eller till att förvara vätska i. Av horn och ben gjordes småsaker. Färgen är helt vit eller vit med mörkare tecken i form av ansiktsmask och ryggål i brunt, svart eller grått. Bruna/viltfärgade djur liksom svartbrokiga förekommer. Väger omkring 40 kilo, mankhöjd cirka 40 centimeter.

Källa: Nordens Ark, Skansen och Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!