Så väljer du rätt kattras

Frågorna är många inför valet av katt. Här är checklistan på vad du bör ta ställning till innan du väljer ditt nya husdjur.

Foto:

Djur2012-08-14 09:46

Det talas ofta om att noga tänka igenom sitt val innan man skaffar hund, mer sällan om man vill ha katt. Men också inför kattköpet finns en hel del att gå igenom.

Hane eller hona?

Om du inte ska använda katten till avel är det en smaksak.

– Det är en myt att katter av det ena eller andra könet är mer tillgivna, däremot blir hanar något större. Vuxna katter som inte ska användas i avel mår bäst av att kastreras oavsett kön, säger säger Malin Sundqvist, uppfödare och medarbetare i Sveriges kattklubbars riksförbund (Sverak).

Kattunge eller vuxen katt?

Att kattungar är bedårande söta är det väl ingen som säger emot, men de kan också vara så livliga att de blir påfrestande. Fördelen med en kattunge är att man får följa med i deras utveckling hela vägen. Väljer man en vuxen katt är den redan klok och förståndig.

– Om man inte vill ha en raskatt bör man vända sig till ett katthem. Då hjälper man till att ge katten ett nytt hem och den har också gått igenom en hälsokontroll, säger Malin Sundqvist.

Den som vill ha en vuxen katt bör vända sig till uppfödare. Inte sällan har de en avelskatt som avlat klart. Då är de tre–fyra år och har förhoppningsvis ett långt liv kvar.

Huskatt eller raskatt?

Huskatterna (eller bondkatterna) är populära då de ofta har ett jämnt temperament, och är individuella i pälsfärger och mönster. Men de har ingen stamtavla, så man vet inte vad man får. Raskatten däremot är stambokförd och den som väljer en sådan sort kan leta efter rastypiska egenskaper. Burma och norsk skogkatt är exempelvis livliga, medan perser och ragdoll är relativt lugna katter. Vill man ha en kelgris är exotic ett bra val.

– Gå på utställning! Då kan man lära känna de olika raserna bättre, jämföra och få lite kunskap av uppfödare.

Malin Sundqvist understryker att man aldrig ska köpa en katt som inte är vaccinerad, id-märkt, veterinärbesiktad och under tolv veckor gammal.

Inne eller ute?

Många katter trivs alldeles utmärkt inomhus. Bor man i lägenhet kan man göra balkongen till en rymningssäker uteplats. Om du bor i villa kan du bygga en rastgård.

Har man inte möjlighet att låta katten vara ute har raskatterna en fördel.

– De är uppfödda inomhus sedan generationer tillbaka. De måste inte vara ute, däremot är det viktigt att de aktiveras.

Har jag råd?

Raskatter kan kosta från 4 000 kronor, beroende på ras. Huskatter kostar allt från en krona till ett par hundralappar.

Köper du från katthem är priset omkring 1 000 kronor.

– Kostnader som tillkommer är kattlåda, sand, foder, klösbräda, försäkring och veterinärvård. En oskriven regel är att aldrig ge bort en katt.

Har jag tid?

– Självklart mår katten inte bra av att vara ensam för länge, men klarar sig bra en hel arbetsdag. Men har du aktiviteter flera dagar i veckan utöver ditt arbete kanske du ska tänka dig för innan du skaffar katt. Två katter kan ha sällskap av varandra, men de behöver även sin matte/husse.

Kisse. Frågorna är många inför valet av katt. Här är checklistan på vad du bör ta ställning till innan du väljer ditt nya husdjur.

Mer?om?katter

Raskatternas 10-i-topp i Sverige

1. Ragdoll

2. Norsk skogkatt

2. Norsk skogkatt

3. Helig birma

4. Maine coon

5. Perser

6. Brittiskt korthår

7. Sibirisk katt

8. Bengal

9. Devon rex

10. Cornish rex

Miljoner har sett

kattgalen tjej

En amerikansk tjej, som i ett videoklipp presenterar sig på en dejtingsajt, får plötsligt svårt att hålla tillbaka känslorna för världens katter.

Med tårfyllda ögon uttrycker hon sin bestörtning över att inte få krama alla katter som finns. Klippet, som setts över 22 miljoner gånger på Youtube, har också blivit omgjort till sång. Sök på Can’t hug every cat på youtube.com.

Mer om kattraser på www.sverak.se eller i boken Att välja katt, av David Alderton (Tukan förlag).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!