Drygt en halv mil utanför Enköping, inrymt i en stor röd ladugÄrd, ligger ett av Sveriges tiotalet smÄdjurskrematorier. Den egna kremeringsugnen för en kvarts miljon Àr redan inköpt, och nu vÀntar Martina Weber pÄ Jordbruksverkets tillstÄnd.
â Det berĂ€knas vara klart före mĂ„nadsskiftet. Vi vĂ€ntar bara pĂ„ ett sista godkĂ€nnande, sĂ€ger hon.
I vÀntan pÄ det har bilen sedan i somras Äkt skytteltrafik till Linköping dÀr hon fÄtt kremera hos en kollega. Men snart Àr den egna verksamheten i gÄng och djur kan tas emot.
Vi fÄr en guidning i hur ugnen fungerar och Martina Weber förklarar att man fÄr vÀlja om djuret ska kremeras tillsammans med andra, vilket kostar nÄgra hundra eller om man vill ha en enskild kremering, som Àr tre gÄnger sÄ dyr.
â Man lĂ€gger djuret hĂ€r, stĂ€nger luckan och trycker pĂ„ start, förklarar hon.
En kremering tar mellan tvĂ„ till fyra timmar beroende pĂ„ hur stort djuret Ă€r. GĂ„ng pĂ„ gĂ„ng betonar hon vikten av vĂ€rdighet i hanteringen av djuret â allt frĂ„n hur det tas om hand vid transporten frĂ„n veterinĂ€ren, till hur man förpackar urnan. Hon erbjuder Ă€ven den som vill att fĂ„ vara med pĂ„ kremeringen.
De vanligaste djuren som kremeras Àr hundar och katter.
â Men kaniner förekommer ofta ocksĂ„, sĂ€ger hon.
En del vÀljer att separatkremera sitt djur och fÄ urnan, medan andra vill att askan strös ut tillsammans med andra djur.
â Vi har en jĂ€ttefin minneslund ett stenkast hĂ€rifrĂ„n, dĂ€r vi bĂ„de kan begrava urnan eller strö aska, sĂ€ger hon.
PĂ„ en bĂ€nk i rummet bredvid krematorieugnen förpackas urnorna â en i taget. I hyllan bredvid inslagningsdisken ligger en bunt silverstjĂ€rnor.
â De brukar jag klistra pĂ„ kartongen sĂ„ att det ska bli extra fint, sĂ€ger Martina Weber.
Kan man vara sÀker pÄ att djuren hamnar i rÀtt urna?
â Ja, vi Ă€r jĂ€ttenoga med att mĂ€rka alla djur som kommer in med ett nummer och en adresslapp. Om man vill fĂ„r man Ă€ven skicka med djurets leksak eller halsband som sedan följer med urnan tillbaka.
PÄ sommaren Àr det fÀrre som vill ha kremering eftersom det Àr betydligt enklare att sjÀlv grÀva ner sitt djur.
â Men den hĂ€r Ă„rstiden Ă€r det kremering som gĂ€ller om man inte vill spara djuret hemma i frysen, sĂ€ger hon.
Men kremeringen Àr bara en del av arbetet. Den största biten handlar om att möta mÀnniskor i sorg.
â Djuret har ju ofta blivit en familjemedlem och ett dödsfall innebĂ€r ofta en stor sorg, sĂ€ger hon.
Hur ska man prata med sitt barn om att djuret har dött?
â Jag tycker att man ska vara Ă€rlig och inte dra en vit lögn och sĂ€ga att djuret sprang bort. Man fĂ„r sĂ€ga att djur inte lever lika lĂ€nge som mĂ€nniskor och lĂ„ta barnen sörja sina djur.
Vad sÀger jÀmnÄriga du möter nÀr du berÀttar att du arbetar med djurkremering?
â Det tittar vĂ€ldigt konstigt pĂ„ mig, men de flesta Ă€r Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt förstĂ„ende nĂ€r man berĂ€ttar hur det gĂ„r till.