Dubbelt så spännande tillkännagivande idag

Susanne Sigroth-Lambe

Susanne Sigroth-Lambe

Foto: Tomas Lundin

Krönika2019-10-10 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till sist Idag ska presenteras inte mindre än två Nobelpristagare i litteratur och det är lite av julaftonspirr på min avdelning på jobbet. Vad kan tänkas finnas i klapparna från Svenska Akademien i år? Förra året blev det ju inget paket alls då den anrika församlingen kroknade under sina interna konflikter.

Låt oss hoppas på lite friskare vindar i Börshuset strax efter lunch idag. Min förhoppning är den ständige sekreteraren läser upp namnet på en tämligen okänd, spännande författare "att upptäcka", plus namnet på en författare som många av oss känner till och älskar att läsa. För balansens skull. Och för läsglädjens. Minst en eller gärna båda får vara kvinnor.

Varför inte en barnboksförfattare? Någongång ska väl vara den första, även för Svenska akademien.

Dagens tre tips

1Babysagostund. På Stenhagenbiblioteket är det rim och ramsor för de yngsta, 4-12 månader klockan 10.30.

2Lunchdikt. Ladda inför tillkännagivandet med stor N med lite poesi. I Missionskyrkan läser Nils Jansson, "Kung Henry", egen diktning kl 12.00.

3Nobelpristagare. Idag presenterar Svenska Akademien inte mindre än två Nobelpristagare i litteratur. Vill man uppleva detta i grupp så går det till exempel på Stadsbiblioteket eller i valfri bokhandel klockan 13.00.

Dagens rätt

Kycklinggryta

4 personer. Salta och peppra insidan på 450 gram kycklinglårfiléer. Lägg på en bit soltorkad tomat och ett oreganoblad på varje bit. Vik ihop och fäst eventuellt med tandpetare. Bryn kycklingen runt om i 1 msk olja. Pressa över 2 vitlöksklyftor och lägg i några fler soltorkade tomater. Repa över 1/2 kruka oregano. Smula över 1 kycklingbuljongtärning och häll på 2,5 dl matlagningsgrädde. Låt koka upp och sjud sedan under lock ca 15 min tills kycklingen är genomkokt. Servera med ris.