Historien tycks klassisk. Under våren 2010 lever och arbetar Uppsalabon Jakob Sverker i Paris och börjar där att skriva på en roman. Men utan ett bokkontrakt i sin hand tvingas han fundera över hur det ska gå att ändå ge ut boken. Han hade då arbetat under en lång tid inom it-branschen och tänkte att – jag har ju kunskaperna så varför inte ge ut boken själv?

– Jag visste redan från början att jag inte ville gå den traditionella vägen. Men samtidigt kändes det tråkigt att bara trycka upp en massa böcker och ha dem liggandes hemma i en låda. På något sätt vill man sälja böckerna också. I detta slogs jag av tanken om crowdfunding.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska, är då man vänder sig till allmänheten som kan välja att donera pengar till ens projekt. På så sätt kan man finansiera sin produkt innan själva produktionen sätts igång. Men detta med crowdfunding är ingen passiv process. Jakob Sverker satte igång att marknadsföra boken på sociala medier och lade upp inspelningar av de två första kapitlen för onlinelyssning. Och det gav resultat.

– Jag bestämde mig för att om jag lyckas få ihop 100 köpare på tio veckor – då trycker jag boken. Det lyckades nästan! 91 stycken hann det bli men då körde jag i alla fall.

Jakob Sverker tror att det i framtiden kommer att bli allt vanligare att läsare och författare ger ut böcker tillsammans.

– Förlagsbranschen arbetar i dag så mycket med att eliminera risker. De försöker skapa trender och tänker att om man läst en bok som exempelvis "Femtio nyanser av honom" så kan man läsa tio till i samma genre. Men jag tror inte att det speglar hur folk faktiskt läser. De vill få något nytt och annorlunda. Den flexibiliteten hittar man inom egenutgivningen.

Det finns i dag många vägar att gå om man vill ge ut böcker själv. Dessutom kan sociala medier hjälpa nya författare att snabbt få stor spridning på sitt verk. Inför den uppföljande boken tänker Jakob Sverker ta det ännu ett steg längre.

– Jag ska försöka bygga en egen plattform på nätet så att läsarna även kan följa mig under skrivprocessen. Nu är ungefär en tredjedel av uppföljaren klar och planen är att den ska kunna tryckas till nästa vår.

Sammantaget har han inget negativt att säga om egenutgivning.

– En sådan frihet jag har haft nu skulle jag aldrig kunnat ha på ett stort förlag. Det här är det roligaste jag gjort!