Aktiespararna fyller 50 år

Oberoende, objektiva och orädda är Aktiespararnas tre ledord. I 50 år har intresseorganisationens huvuduppgift varit att företräda och föra de mindre aktieägarnas talan på marknaden.

Aktiespararna fyller 50 år, Maud Lindh, ordförande för Aktiespararna i Uppsala håller kurs i aktiekunskap, 
Foto : STAFFAN CLAESSON  2016-10-18

Aktiespararna fyller 50 år, Maud Lindh, ordförande för Aktiespararna i Uppsala håller kurs i aktiekunskap, Foto : STAFFAN CLAESSON 2016-10-18

Foto: STAFFAN CLAESSON

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-24 08:01

Genom åren har flera lokal­avdelningar bildats, 142 stycken närmare bestämt. Den absolut största finns i dag i Uppsala med ungefär 2 000 medlemmar.

– Vi finns till för alla som är intresserade av aktier och fonder. Vi bevakar marknaden och berikar fritiden, så lyder vår vision, säger Maud Lindh, ordförande för Aktiespararna i Uppsala.

En viktig del av verksamheten är att utbilda och sprida kunskap om aktier och fonder. Lokalavdelningen i Uppsala var tidigt ute med att anordna just utbildningar av olika slag och ordnar dessutom långt många fler aktiviteter än majoriteten andra lokala avdelningar. Det tror Maud Lindh är en av de bidragande orsakerna till att Uppsala lyckats samla så många medlemmar.

– Genom universitetet kommer också många som är intresserade av ekonomi och som har börjat handla med aktier väldigt tidigt. Generellt tror jag att intresset för aktier och fonder har ökat i takt med att det blivit viktigare att ta ansvar för sitt sparande. Titta exempelvis på pensionen. Det blir viktigare att man själv sparar till sin pension och ett bra sätt att spara är genom aktier och fonder, säger Maud Lindh.

På utbildningssidan ordnar man allt från generella nybörjarutbildningar till fördjupningskurser i exempelvis optioner.

– Kunskaper sätts på prov när man ska skapa en spännande aktieportfölj och pricka rätt. Men det är också det som gör det roligt, säger Maud Lindh.

En av de som utbildar sig hos Aktiespararna är Dag Krafft, han började intressera sig för aktier som pensionär.

– Det är nu jag har tid. Jag har alltid sett aktier som ett komplement till vanligt sparande och det har blivit än mer intressant som ränte­läget ser ut. Går du med dina pengar till en bank får du noll procents ränta samtidigt som aktier i banken ger en direktavkastning på sex procent. För mig är det ett enkelt val, säger han.

Ett av Maud Lindhs nybörjartips är att successivt bygga upp en portfölj genom att köpa ett tiotal aktier i runt fem olika branscher. Sedan handlar det om att följa, jämföra och lära sig hur det fungerar. Hon påpekar också att man i början inte bör handla med ”riktiga pengar”, utan satsa smått.

– En viktig sak att lyfta fram är att man inte behöver vara rik för att handla med aktier. Det kan gå jätte­bra med en förstainvestering på 100 kronor. Det som krävs är tid och intresse, att man håller sig uppdaterad, jobbar systematiskt och följer börsen och sina egna aktier, säger Maud Lindh.

Ett annat tips är att köpa en del av en redan färdig aktieportfölj för att på så sätt inte behöva följa börsen dagligen men ändå få förståelse för hur det fungerar. De aktie­sparare som jagar de stora och snabba klippen finns, men Maud Lindh menar att den vanligaste aktiespararen tänker mer långsiktigt.

– Många prioriterar ett tryggt och långsiktigt sparande, åtminstone bland våra medlemmar. Många har ett särskilt mål, att man sparar till något speciellt, säger hon.

Ett annat av Maud Lindhs tips är att bara köpa aktier i företag man förstår vad de gör och som säljer produkter eller tjänster man själv kan tänka sig att köpa. Hon upplever att i dag väljer fler aktiesparare att investera hållbart, i företag som agerar rätt och tänker på hållbarhet.

Ett hållbart sparande är också det övergripande temat för den jubileumskväll Aktiespararna i Uppsala anordnar på Göteborgs nation den 26 oktober för att fira 50-årsjubileet.

Bland annat gästar finansmannen Anders Wall jubileumskvällen.

– Det kommer framför allt bli en trivselkväll men med nyttig information om hållbart sparande. Det kommer också att bli underhållning, tävlingar, utlottningar och en del överraskningar, säger Maud Lindh.

Fakta Så startade Aktiespararna

Dåvarande finansminister Gunnar Sträng hade flaggat för att en evig aktievinstskatt skulle införas. Flera remissinstanser skulle få uttala sig, men det fanns ingen som kunde föra aktieägarnas talan. Samtidigt skulle världskongressen World Federation of Investment Clubs arrangeras i London och ett antal personer att någon liknande typ av aktiespararorganisation inte fanns i Sverige. Det här var för 50 år sedan, 1966.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!