De svenska odlarna fÄr inte fram tillrÀckligt mÄnga jordgubbar och priserna stiger, rapporterar lantbrukets affÀrstidning ATL.
â I fjol klarade vi av att ha 100 procent svenska jordgubbar. I Ă„r Ă€r det kanske 30 procent. Av tio pallar jordgubbar vi fĂ„r in Ă€r sju importerade, sĂ€ger Peter Bilic, inköpare pĂ„ Fruktimporten Stockholm, till tidningen.
Han rÀknar med försÀljningspriser runt 100 kronor litern i butikerna under torsdagen och pÄ midsommarafton. BÄde för svenska och importerade jordgubbar.
De svenska bÀren, men ocksÄ de tyska och polska, drabbades av frost i maj och efter det har kallt och mulet vÀder gjort att tillvÀxten aldrig riktigt kommit igÄng. De senaste dagarnas vÀrme har inte heller rÀckt till för att produktionen ska möta efterfrÄgan.
I stÀllet har en stor del av importen kommit frÄn Belgien, med priser i nivÄ med svenska jordgubbar, skriver ATL.