De har tagit tekniksprånget ihop

Att få upp intresset för teknik är mycket lättare om man får prova på ett riktigt jobb än om man får ha ämnet i skolan. Det tycker Paula Fielden, 20.

Johan Tschöp, engineering manager och handledare på tekniksprånget på GE Healthcare i Uppsala.

Johan Tschöp, engineering manager och handledare på tekniksprånget på GE Healthcare i Uppsala.

Foto: Maria Lindblom

Ekonomi, näringsliv & finans2018-05-14 05:00

Hon är en av dem som deltar i Tekniksprånget, ett program som syftar till att få fler unga att bli intresserade av att gå högre tekniska utbildningar.

– Det här är världens bästa deal, man får både pengar och lär sig mycket varje dag, säger Paula Fielden som praktiserar på GE Healthcare Life Sciences i Uppsala.

Hon är en av de unga tjejer som tidigare inte varit intresserad av att gå en teknisk högskoleutbildning. Men egentligen handlade det inte om ointresse, utan om okunskap, har hon upptäckt nu.

Den enda teknikundervisning och programmering hon tidigare hade kommit i kontakt med var under grundskoletiden då klassen hade fyra veckor teknik och fick prova lite HTML-programmering.

– Jag visste inte ens att de här arbetsuppgifterna fanns innan jag kom hit, säger Paula Fielden, som i fyra månader nu är en så kallad ”tekniksprångare” på GE:s forskningsavdelning för system och mjukvaror.

Vad gör du på jobbet?

– Första månaden fick jag gå en hel programmeringskurs. Nu är jag med och testar mjukvaran så att den fungerar. Jag får också vara med på andra avdelningar ibland och kolla på vad de gör, säger Paula Fielden vars praktiktid även kommer förlängas med ett sommarjobb på företaget.

Det som arbetet på GE Healthcare i Uppsala till största del kretsar kring är en kromatografiprodukt som används till rening av exempelvis diabetesläkemedel.

– Kortfattat utvecklar vår avdelning mjukvara för styrning och användning av våra kromatografisystem som används för forskning och produktion av biologiska läkemedel, säger Johan Tschöp, sektionschef och handledare åt Paula Fielden.

Johan Tschöp säger att de har mycket goda erfarenheter av att ta emot unga genom Tekniksprånget.

– Genom att de är här en längre period och kan vara med i vårt team hela tiden så är det lätt att få tid att lära upp tekniksprångarna efterhand att göra mer avancerat arbete i samarbete med oss, säger Johan Tschöp.

Vad har ni för nytta av att lära upp ungdomar som sedan ska börja studera?

– Vi får nya infallsvinklar. De som kommer hit ser det vi gör med nya ögon och ställer frågor av typen ”Varför gör ni så här?” vilket är nyttigt för vår verksamhet, säger Johan Tschöp.

Ett av huvudsyftena med Tekniksprånget är att säkra kompetensförsörjningen inom teknikyrken som ingenjörer och systemvetare. Främst har arbetsgivarna svårt att hitta kvinnor som söker dessa jobb.

Eftersom det råder brist på utbildad arbetskraft så är GE Healthcares ansvariga också glada över att få chans att komma i kontakt med unga genom programmet.

– Det är bra för oss att få insikt i hur personer som är nya på arbetsmarknaden resonerar och tänker, säger Johan Tschöp vars arbetsplats är med i Tekniksprånget för femte terminen.

Paula Fielden gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, något som många unga tjejer gör av tradition i stället för att välja Tekniska programmet.

Hon kan nu tänka sig att gå en teknisk utbildning på högskolenivå.

– Ja, efter det här kan jag det. Dessutom verkar arbetsmarknaden vara jättebra för tjejer.

Enligt Johan Tschöp är det fortfarande ganska få kvinnor även på deras avdelning.

– Men det verkar som att det blir fler och fler som hittar till dessa yrken, säger han.

Får betald praktik i fyra månader

Genom Tekniksprånget satsar Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen för att säkra kompetensförsörjningen och för att intressera och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning. Deltagarna får betald praktik under fyra månader. Ansökningstiden i år går ut 16 maj. För att söka ska man antingen gå sista terminen på gymnasiet eller precis ha gått ut gymnasiet. Man ska också vara behörig att söka till en ingenjörsutbildning.

Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Över 14 000 ungdomar har tidigare år sökt till Tekniksprånget och drygt 3 500 har antagits.

Enligt en ny undersökning från IVA anser 94 procent av arbetsgivarna att det är svårt att hitta ingenjörer och 51 procent uppger att de behöver systemvetare. Speciellt svårt har arbetsgivarna att hitta kvinnliga ingenjörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!