Om vi ska börja med de internationella händelserna, som ändå får effekt på Uppsala och Uppland, är det två händelser som sticker ut särskilt. Den 24 juni väljer britterna att rösta för ett utträde ur EU. Beskedet chockerar många, vilket inte minst märks på finansmarknaden. Stockholmsbörsen faller med sex procent när den öppnar på måndagsmorgonen, tre dagar efter beskedet. Det råder än i dag osäkerhet kring vad brexit kommer att få för effekter.
– Egentligen har ju skilsmässan inte inträffat ännu, vi vet inte hur infekterad den blir. Om det blir en så kallad hård brexit, att britterna lämnar EU:s inre marknad, kommer det att få stora effekter på Sverige och Uppsala, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.
HELA LISTAN: En lista över alla årets stora händelser finns i slutet av texten
Den 9 november kommer nästa chockbesked för världsekonomin. Donald Trump väljs till USA:s näste president och börserna faller igen.
– I dag har börserna återhämtat sig, mycket på grund av utlovade investeringar i infrastruktur och skattesänkningar. Om de blir verklighet kommer det få en viss positiv effekt på ekonomin kortsiktigt. Men de här satsningarna ska göras med det som nu kallas Trumponomics, att satsa med lånade pengar vilket ökar statsskulden, kan sänka förtroendet för den amerikanska ekonomin och få räntorna att gå upp, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Dessutom råder det fortfarande osäkerhet kring Trumps protektionistiska handelspolitik. Både USA och Storbritannien är viktiga handelspartners till Sverige och även till Uppsala.
I fjol var Uppsala det län som ökade sin utländska export mest vilket gör att länet påverkas av händelser på världsmarknaden. Läkemedelsbranschen är särskilt dominerande när det kommer till varor som Uppsala exporterar.
Utöver brexit och Trump har även den kinesiska tillväxten, diskussionen kring minusränta och flyktingsituationen bidraget till oro i världsekonomin. Blickar vi mot 2017 ser det inte ut att lugna ned sig.
– Det finns väldigt många orosmoln. Vi väntar oss val i Tyskland och Frankrike, fortsatta problem med det italienska banksystemet och Greklandskrisen är långt ifrån över. Det finns mycket krut i dunken, säger Andreas Hatzigeorgiou.