För snart ett och ett halvt år sedan bestämde sig Ida Lundén att starta ett kvinnligt professionellt nätverk, efter viss tveksamhet. Själv är hon nämligen inte någon ”nätverksperson”.
– När jag själv har varit på nätverksträffar för bara kvinnor har jag känt att stämningen varit mycket ”ni måste tuffa till er tjejer, ni tar inte för er tillräckligt”. När jag hör sådant vrider det sig i magen, säger Ida Lundén.
När Ida Lundén ändå bestämde sig för att starta var hon deltidssjukskriven från den digitala mediebyrå hon varit med och startat.
Hon uppskattade det stöd hon fick från kvinnor i omgivningen och ju mer hon tänkte på det insåg hon att det faktiskt inte fanns något nätverk för kvinnor på ledande positioner. När hon dessutom upptäckte att domännamnet Goaldiggers var ledigt slog hon slag i saken. Men hon var noga med att göra det mesta annorlunda från vad hon själv upplevt. Hon ville satsa på kvalitet, närhet och öppenhet.
– Vi har inget prestigenätverk där man ska slå sig för bröstet. Jag tror att garden sänks lite om det bara är kvinnliga medlemmar, det hade nog inte blivit samma sak om vi haft ett blandat nätverk.
I dag har Goaldiggers lite mer än 50 medlemmar, samtliga är kvinnor som bor eller arbetar i Uppsala. Deras yrken är varierade men alla har höga positioner som vd, chef, ledare, eller driver företag. De har alla blivit särskilt inbjudna till nätverket, för redan från början kände Ida Lundén att det inte skulle vara ett öppet nätverk.
– Jag förstod att jag behövde smalna av vilka som kan bli medlemmar, samtidigt ville jag mixa ledare med allt från universitet till stora företag inom olika branscher. Därför kom jag fram till att ett slutet nätverk skulle bli det bästa. Det är svårt att skapa en intimitet och känsla av förtroende i en för stor, öppen grupp.
Medlemmarna ses fyra gånger per år för rena nätverksträffar. Mötena är ofta uppbyggda på liknande sätt med ett kort inledande mingel, information om vad som hänt sedan sist och tillfälle för nya medlemmar att presentera sig. Därefter är det fritt fram för vem som helst att greppa mikrofonen.
– Då kan man berätta om något som hänt eller efterfråga hjälp om man behöver det. Det är ju ett unikt tillfälle att få prata med 50 starka kvinnor samtidigt, säger Ida Lundén.
På mötena hålls alltid någon slags föreläsning, det kan vara någon som berättar om sin livshistoria eller om ett specifikt ämne som sociala medier eller hur man hittar rätt i sitt ledarskap. Föreläsningarna efterföljs av en workshop då deltagarna i grupper får diskutera olika frågor.
– På det allra första mötet berättade jag om min personliga resa, både karriärmässigt och privat. Jag pratade både om misslyckanden och tuffa hinder men också om vad som gått bra. Jag tror att det satte ribban lite. Vi har skapat en samtalsnivå där man kan prata om vad som helst, säger Ida Lundén.
Mellan nätverksträffarna ordnas också mer avslappnade träffar som affärsluncher, middagar och övernattningar.
Ida Lundén har en långsiktig vision om att även etablera nätverket i andra städer eller starta andra nätverk för de som ännu inte nått toppositioner. Men hon vill skynda långsamt.
– Kvaliteten måste bestå. Det är viktigt att alla medlemmar känner sig stolta över att vara en Goaldigger, säger hon.
På kort sikt vill hon att antalet medlemmar ska öka något och det lär inte vara några problem då folk ringer, skriver och stannar Ida Lundén på gatan för att fråga hur man går med. Men nätverket är som sagt bara öppet för särskilt inbjudna.
– Det är fantastiskt att så många hör av sig och vill gå med. Jag är kluven till att det ska vara slutet för jag avskyr när folk känner sig uteslutna. Det är jättesvårt, men tyvärr tror jag inte nätverket skulle vara lika bra om det var ett obegränsat antal människor.
nicklas.kihlberg@unt.se