Regeln upprör många och nu planerar Uppsala kommun att hitta ett annat sätt att hjälpa anställda att hitta ett arbete.
Uppsalabon Jeanette Olsson är en av dem som anser att kommunen ska ändra regeln.
– Jag har hjälpt en väninna som varit anställd länge. På grund av skador i rygg och axlar kan hon inte längre utföra sina arbetsuppgifter, säger Jeanette Olsson.
Väninnan fick två val: antingen sa hon upp sig själv, eller så kunde man försöka hitta ett annat jobb hos arbetsgivaren.
– Så långt var det inga problem, men att det är en tidsbegränsning på bara 14 dagar att hitta ett nytt jobb är bisarrt, tycker Jeanette Olsson.
Hennes väninna hittade ingen passande ledig tjänst inom tidsramen och blev därmed av med den fasta anställningen hos kommunen.
– Många känner nog inte till att den här 14-dagarsregeln finns. Det här kan ju hända alla som är anställda på kommunen, att de mister en fast anställning, trots den gigantiska mängd jobb som kommunen har att välja mellan, säger Jeanette Olsson.
Kia Solid, på kommunens arbetsgivarenhet, håller med om att dagens rehabiliteringssystem bör bytas ut. Hon säger att de i höst hoppas kunna komma igång med ett nytt system.
– I dag kan den som inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter söka nytt arbete bara inom den enhet man är anställd på. Vi vill att det ska bli möjligt att byta till andra förvaltningar. Exempelvis en undersköterska som haft ett arbete inom äldreomsorgen, kan ju ha kompetens för ett arbete på ett boende under omsorgsförvaltningen i stället, säger Kia Solid.
Framöver hoppas hon att den som riskerar att sägas upp på grund av sjukdom eller skada, ska få arbetsträna med nya uppgifter under tre månader.
Bakgrunden till att förändringen inte skett tidigare handlar enligt henne om att få med sig alla.
– Vi har jobbat med det en tid. Nu under våren ska vi prata med cheferna. Det kommer att bli en win-win-situation för alla inblandade om vi hittar arbetsplatser för arbetsträning.
Kan du förstå att folk tycker att 14 dagar är för kort tid för att matchas till ett nytt jobb?
– Ja, den som varit borta länge från jobbet kan nästan få en panikkänsla av att på så kort tid matchas med ett ledigt jobb som man kanske inte ens tror att man klarar av, säger Kia Solid som inte är säker på hur den nuvarande 14-dagarsregeln kom till.
Är det inte så att kommunen också kan tjäna på det här. Ni har väl brist på personal inom vissa yrken?
– Jo, undersköterskor är exempelvis ett bristyrke. Fast grunden är att kommunen ska ha rätt utbildad arbetskraft. Men om personer matchas och klarar andra arbetsuppgifter är det bra även för kommunen, säger Kia Solid.
Även på Fackföreningen kommunal är man kritisk till tvåveckorsregler för att hitta nya, passande jobb åt den som riskerar uppsägning.
– Det är för få dagar om man ska hinna leta igenom alla lediga jobb och kommande lediga jobb som finns i Uppsala kommun. Det är också viktigt för kommunen att vara rädd om dem som är kvar, eftersom det råder brist på arbetskraft, säger Barbro Andersson ordförande för Kommunals Uppsalaavdelning.
Hon har varit med om flera ärenden där det gått bra att omplacera personer som varit långtidssjukskrivna.
– När personerna är yngre kan arbetsgivaren hjälpa till med utbildning för att de ska hitta nya jobb. Andra fall är mer behjärtansvärda, som kvinnor som slitit hela livet och förstört sin rygg. Om de inte hittar nytt jobb inom kommunens administration eller på boenden för mindre vårdkrävande personer så väntar oftast en mycket låg pension resten av livet, säger Barbro Andersson.