I Uppsala län slår de skärpta amorteringskraven hårdast mot bostadsrättsköpare i Uppsala kommun. Här blir bostadskostnaden för en normalstor tvårumslägenhet 10 560 kronor per månad med de nya amorteringskraven. Tidigare var motsvarande kostnad 5 600 per månad för den som valde att till en början inte amortera på sina lån.
Det är medlemsorganisationen Bostadsrätterna som räknat ut skillnaden före och efter amorteringskraven.
– En slutsats av våra beräkningar är att en medelinkomsttagare i Uppsala inte längre har råd att köpa en bostadsrätt i sin hemstad. Och det spelar heller ingen roll om priserna sänks med 20 procent. Det blir ändå för dyrt, säger Kenny Fredman, bostadspolitisk expert för Bostadsrätterna.
Är det inte bra att folk som tar lån ska ha råd att betala tillbaka?
– Jo, tanken är ju den, men problemet är att regeringen, riksdagen och finansinspektionen inte har något svar på vart dessa personer ska flytta, säger Kenny Fredman.
Han tror inte att tanken är att man vill att priserna ska sänkas kraftigt på bostäder eftersom det då blir problem både för bankerna och för alla som redan har köpt dyra lägenheter.
Det första amorteringskravet infördes 2016 och innebär att nya lån ska amorteras med 2 procent årligen tills lånet utgör 70 procent av bostadens värde. Därefter måste 1 procent amorteras årligen tills belåningsgraden är 50 procent. Det nya skärpta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera 1 procentenhet ytterligare av bolånet per år.
Organisationen Bostadsrätterna föreslår istället ett skattegynnat bosparande och startlån kopplat till amorteringskrav för unga.
– Nu är det inte längre bara unga som har problem att köpa en lägenhet i större städer som Uppsala. Inte heller medelinkomsttagare som lärare, sjuksköterskor och förskollärare har råd att köpa en lägenhet. Jag tycker att man ska göra som i Norge där de har infört startlån för unga, säger Kenny Fredman.