– Sedan millennieskiftet har företagens ansvarstagande utvecklats något enormt. Det har blivit något man mer eller mindre ska arbeta med på något sätt, säger Karolina Windell, docent i företagsekonomi och gästforskare vid Uppsala universitet samt forskare vid Score Handelshögskolan i Stockholm och Stockholms universitet.
En av anledningarna till att ansvarstagandet ökat är att den mediala granskningen av företag har ökat. Det mediala utrymmet har blivit mindre av en informationskanal för företag och mer en plats för analys, där information från företag värderas genom analyser och kommentarer.
– Medierna fungerar som en slags moralisk domstol, säger Karolina Windell.
I ett förenklat exempel kan ett företag som gör insatser för barn i ett utvecklingsland lyftas fram som hjältar medan ett företag med barnarbete i sina fabriker skildras som onda. Ofta finns en underliggande fråga om det är okej att ett företag som tjänar mycket pengar exempelvis inte har bra arbetsvillkor.
– Ansvarstagande hör också samman med globaliseringsvågen som kom runt millennieskiftet. Fler företag flyttade produktionen till utvecklingsländer och då fick man andra typer av ”problem” att förhålla sig till.
Ytterligare en orsak till ökad granskning är ökad egen kommunikation från företagen.
– När man börjar berätta mer öppet om hur man arbetar öppnar det också upp för granskning av att det man säger är korrekt, säger Karolina Windell.
Men vad är då ansvar? Det är komplext och svårdefinierat, men det finns två vanliga typer av ansvarstagande.
– I juletid tenderar många företag att göra välgörenhetslika insatser. Det är ett sätt att ta ansvar, men samtidigt något företag gjort i alla tider. Det är hyfsat enkelt och leder ofta till god uppmärksamhet, säger hon.
Den andra typen av ansvarstagande handlar om de större frågorna som på ett sätt kan konkretiseras till att inte orsaka lidande för omvärlden. Om personalens arbetssituation, produktionsvillkor, miljöpåverkan och så vidare. Men även motiven till att göra detta är komplexa.
– En stark drivkraft här är att förebygga negativ publicitet. Grundidén med ett företag är att det ska lönsamt, dra in pengar, producera, betala skatt och ha anställda. Många företagsledare drivs säkert av viljan att förändra världen men vissa drivs av att tjäna pengar. Vad som väger tyngst har studerats fram och tillbaka och relaterar mycket till dominerande normer. I många företag är det viktigt att motivera alla aktiviteter med att det man gör leder till vinst, så även ansvarstagande, säger Karolina Windell.