Nyligen invigdes den nya delen av Gränbystadens galleria med biograf, restauranger, uteserveringar, butiker och kontor.
Precis utanför den nya entrén har en kollektivtrafiknod anlagts. Här stannar hela 720 stadsbussar och regionbussar per dag.
– Vi är först ut som så kallad stadsnod. Uppsala kommun planerar tre till stadsnoder, levande stadsdelar där det finns knutpunkter för kollektivtrafiken, sa Daniel Kvant Suber, på fastighetsägaren Atrium Ljungberg, i en tidigare intervju med UNT.
Men de boende i östra delarna av Sala backe, på andra sidan Vaksalagatan, har svårt att ta sig till det nya busstorget. I dag finns ingen säker övergång över Vaksalagatan.
De som vill ta sig över den hårt trafikerade vägen på ett säkert sätt får gå genom en gångtunnel och runda pågående byggen bort till Österleden. Det är en omväg på cirka 600 meter. Personer som har svårt att gå, har rullator eller barnvagn tvingas gå omvägen, men många andra chansar och går rakt över Vaksalagatan.
– Eftersom folk nu går över Vaksalagatan, fastän det saknas övergångsställe, så är det bara en tidsfråga innan en olycka inträffar, säger Mari Säfström, en av de boende i området.
En annan närboende anser att de ansvariga kunde ha löst problemet innan bussnoden togs i bruk.
Atrium Ljungberg säger att de har haft ett nära samarbete med kommunen kring Gränbystaden, men för att få en säker övergång måste kommunen fatta ett beslut om hur frågan ska lösas.
I slutet av veckan sattes en provisorisk trappa upp från gångtunneln till busstorget.
Men ingen ansvarig på kommunen har ännu gått att nå för att få svar på frågan om hur det är tänkt att personer med barnvagn eller rörelsesvårigheter ska nå den nya kollektivtrafiknoden.