Han satsar på mer e-handel i Morgongåva

Jag tror verkligen inte att man ska vara en gambler för att vara en bra entreprenör.

Foto: Nina Leijonhufvud

Ekonomi, näringsliv & finans2018-03-05 06:00

Det säger Pär Svärdson, Apoteas vd, även kallad Sveriges näthandelskung när UNT träffar honom på företagets huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.

Det är några dagar före invigningen av det stora logistikcentret i Morgongåva, men mannen bakom ortens blomstrande företag verkar inte känna någon större stress. På huvudkontoret möts man av en avslappnad känsla med en hög av skor och väskor i hallen, flera pratglada personer i matrummet och väggar målade i vitt och grönt.

Bakgrunden till att det första succéföretaget, e-bokhandeln Adlibris, hamnade i Morgongåva var att det redan fanns en bokgrossist där.

– Jag vill ha kvar huvudkontoret i Stockholm, men tack vare att vi fick, och fortfarande får, bra stöd från Heby kommun och tack vare Anders Wall som engagerar sig mycket för företagsparkens utveckling så fastnade vi för Morgongåva, säger Pär Svärdson, vars flaggskepp nätapoteket Apotea.se förra året hade en nästan osannolik tillväxt på 50 procent.

Adlibris såldes till Bonnierkoncernen 2005. Men nu driver Pär Svärdson istället fem andra e-handelsföretag i Morgongåva: Apotea, Delitea, Babyland, Widforss.se samt Happy Yachting.

– Morgongåva är bra för oss. Där finns lojal och ansvarstagande arbetskraft. Det är bra kommunikationer till Uppsala och Sala och ganska nära den stora postterminalen i Rosersberg.

Pär Svärdson anser att fler orter strax norr eller väst om Uppsala kan ha samma potential för att ta emot större företag. Hyrorna är lägre än i Stockholm, och arbetskraft finns på pendlingsavstånd.

Innan Anders Wall köpte företagsparken och började hyra ut till bland andra Adlibris så hade Morgongåva samma problem med minskad service som andra små orter. Men idag byggs nya bostäder och kommunen är bland dem som har lägst ungdomsarbetslöshet i landet.

Att just arbetslösheten bland unga är låg, är ett medvetet drag från Pär Svärdsons sida. Han vill helst anställa unga och nyanlända.

– Jag tycker det känns roligt att se alla unga när jag kommer dit. Vi anställer exempelvis både farmaceupter och personer som är duktiga på logistik.

Det har gått så långt att många ungdomar från Uppsala numera söker sommarjobb i Morgongåva, istället för i Uppsala eller Stockholm. Och Upptåget transporterar nästan fler människor ut till Morgongåva, istället för i motsatt riktning om morgnarna!

Men hur kommer man på så många lyckade företagsidéer?

Det handlar i första hand inte om att leta efter något du tjänar pengar på, enligt Pär Svärdson, utan om att hitta varor som man själv och dem man känner skulle kunna tänka sig att köpa.

– Jag vill sälja saker som jag kan stå för och som är roliga eller viktiga. Läkemedel är inte så roligt som böcker, men något som behövs och känns bra att försöka få ner priserna på.

Han säger att det också handlar om att göra något man kan vara stolt över, som ”går att berätta för mamma”.

Pär Svärdsons mamma arbetade som skogsbrukare och pappan var entreprenör under Pärs tonårstid, då familjen bodde i Västervik.

– Pappa finns tyvärr inte kvar längre, men han var oerhört glad i företag. Jag tror jag fick med mig det från honom och farfar. Möjligen tog pappa lite stora risker, säger Pär Svärdson som säger att han verkligen inte tror på att man ska vara en ”gambler” för att vara en bra entreprenör.

– Det är klart att man ska våga satsa, men det måste vara väl kalkylerat.

Uppmuntrad av sin farfars aktieintresse och pappans företagarsympatier startade Pär Svärdsson redan som 16-åring sitt första aktiebolag. Han skrattar lite i dag åt det 80-talsaktiga namnet som bolaget hade: Svärdson Venture Capital.

– Jag handlade lite med aktier, men det gick aldrig bra och det gör det nästan inte för någon som startar sitt första företag. Men fördelen med att starta tidigt är att man lär sig av sina misstag och jag lärde mig hantverket med bokföring, att gå till revisorn och så vidare.

När han och några kompanjoner sedan ville starta en internetbokhandel så hade Pär Svärdson redan sitt registrerade företag.

– Vi bytte bara namn på mitt gamla företag och så var Adlibris snabbt igång.

Kanske är det just dessa erfarenheter som gör att Pär Svärdson i dag engagerar sig mycket för unga. Han har inte så mycket tid till att föreläsa om sitt entreprenörskap, men om uppdragsgivarna betalar bra till SOS barnbyar, eller om han kan inspirera skolklasser eller liknande i Heby med omnejd så brukar han ibland tacka ja.

– Jag tycker man har ganska stort ansvar som vuxen att ge tips åt unga. Sedan betalar det tillbaka sig när man blir pensionär, säger Sveriges e-handelskung halvt på skämt, halvt på allvar.

Pär Svärdson

Ålder: 48

Bor: Lidingö

Utbildning: Civilekonom och civilingenjör vid Linköpings universitet.

Familj: Gift och har två barn som är 11 och 13 år.

Intressen: Familjen och segling. Har seglat i hela sitt liv. Hoppas på att vinna VM-guld i segling i Kina i sommar i klassen Fareast 28. Har ett SM-guld sedan tidigare. ”Jag gillar segling eftersom det är en lagsport som innehåller taktik och strategi, och jag är en tävlingsmänniska även när det gäller jobbet.

Övrigt: Utsågs av länsstyrelsen till Årets hedersupplänning 2017 och fick priset SvD Affärsbragd 2017.

Apotea.se

Grundades: 2012.

Utmärkelser: Har utsetts till Årets nätbutik fyra år i rad och har fyra av fem möjliga år utsetts till Årets raket tack vare sin rekordsnabba tillväxt som förra året var hela 50 procent.

Omsättning: 1,5 miljarder kr 2017. Beräknad omsättning 2018 är 2 miljarder kr.

Vinst: Cirka 5 procent i år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!