Här finns stans billigaste borätter

Villapriserna steg med 1,0 procent medan bostadsrätterna ökade med måttliga 0,3 procent i december. Det framgår av Valueguards boprisindex för Uppsala kommun.

Lägenhetsvisning pågår.

Lägenhetsvisning pågår.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT/arkiv

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-15 10:41

Snittpriset för en villa i Uppsala är nu 4 230 000 kronor, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 32 403 kronor, baserat på 150 försäljningar de senaste tre månaderna. En genomsnittlig bostadsrätt kostar nu 2 464 000 kronor, vilket ger kvadratmeterpriset 38 071 kronor, baserat på 1105 försäljningar.

Företaget Svenska Mäklarhuset har även tittat på enskilda stadsdelar när det gäller bostadsrättsförsäljningar i Uppsala under det fjärde kvartalet 2015. De dyraste lägenheterna finns i innerstaden med ett kvadratmeterpris på 42 499 kronor, tätt följt av Fålhagen (41 317 kronor). Trea är Luthagen (38 176 kronor) medan man i Sävja hittar det billigaste boendet (16 604 kronor).

– Det här visar att det går att hitta billigare boenden i Uppsala om man är beredd att bo en bit utanför stadskärnan, säger Jesper Höök, kommunikatör på Svenska Mäklarhuset.

Han håller med om att den stora variationen visar att läget är A och O när det gäller bostadspriser även om exempelvis standard också spelar in.

I landet som helhet stod priserna på villor och bostadsrätter helt stilla under det sista kvartalet, vilket åter visar att bomarknaden i bland annat Uppsala är fortsatt lite hetare än riksgenomsnittet.

Inbromsningen i landet som helhet kan vara ett tecken på att överhettningen på bostadsmarknaden är på väg att avta. Svalkande åtgärder som lånetak och amorteringskrav har införts eller är på väg, och i veckan har regeringen öppnat för förändrade bostadsskatter som också kan få dämpande effekt på priserna.

Men om det är debatten och de nya reglerna som haft effekt på ökningstakten eller om det handlar om en normal säsongsvariation är för tidigt att säga, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Priserna är något svagare än motsvarande perioder tidigare år, men det är inte några stora skillnader. Det är först efter de stora visningshelgerna nu i slutet av januari och i början av februari som vi kan se vart marknaden är på väg, säger Per-Arne Sandegren till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!