Hemligheten bakom bokhandelsuccén

Ägarna av The Uppsala English Bookshop pekar ut två höjdpunkter genom åren. Den första var när stamkunderna hjälpte till med flytten 2010. Den andra är priset de nyligen fick på årets Företagargala.

"Ett erkännande." Christer Valdeson och Jan Smedh är mycket stolta över utmärkelsen Årets handel.

"Ett erkännande." Christer Valdeson och Jan Smedh är mycket stolta över utmärkelsen Årets handel.

Foto: Staffan Claesson

Ekonomi, näringsliv & finans2017-05-22 05:00

Det hänger på hörnet. Alla tre nominerade företag till Årets handel vid Företagargalan hade en särskild sak gemensamt.

– Vi ligger på hörnet allihop. Men det är också så att vi är mindre butiker med hög servicenivå, säger Jan Smedh, som startade The Uppsala English Bookshop tillsammans med Christer Valdeson för 22 år sedan.

De båda står i butiken och betraktar bordet där diplomet från Företagarna Uppsala står, omringat av blomsterkvastar. Blommorna är emellertid inte från Företagarna, de har de fått från sina kunder. Butikens framgångsrecept är just den familjära stämningen, den goda kontakten de har odlat med sina kunder samt förlag och författare.

– Många känner sig helt enkelt som hemma här, säger Christer Valdeson.

– Vi och vår underbara personal bygger upp en väldigt härlig relation med folk, och det skapar en tillit, fyller Jan Smedh i.

Vi slår oss ned i ett av rummen som inte tillhör butiksytan.

– Det är här det sker, säger Jan Smedh och slår ut med armarna.

– Hit kommer det pallar med böcker varje måndag, sen har vi att göra i två–tre dygn. Det brukar vara ett halvt till ett kvarts ton, hundratals titlar. Just nu har vi 11 233 titlar i lager.

En del av lasten paketeras om och skickas till butiken i Stockholm, vilket blir billigare än att dela upp leveransen.

– Kundrelationerna är det ena som ligger till grund för att det går bra för oss. Det andra är förstås lagret, vi har ett välkurerat lager med böcker som inte finns någon annanstans. Det är ju lätt att sälja ”allt”, på nätet, men det är inget urval. Ett bra urval är viktigt. Det kommer kunder hit från till exempel England och de tycker att det här är fantastiskt, sådana här typer av butiker finns inte längre kvar hos dem. Vi håller en hög internationell klass på urvalet, säger Jan Smedh.

Duon håller noggrann koll på vad som är aktuellt för att kunna presentera en aptitlig blandning av titlar. Sedan finns det en annan del av verksamheten som är arbetsam, men väldigt rolig – att leta fram svårhittade böcker.

– Det kan komma in någon och säga att ”jag vill ha den bästa boken som finns om sadelmakeri”. Vi har blivit väldigt bra på att få tag i böcker som ingen annan hittar eller har, kontaktnät har byggts på över 22 år, säger Jan Smedh.

– En gång kom det in en kund som ville ha en bok om Hansan, den fanns inte i tryck. Den kostade många tusen begagnad, men kunden sade ”max 1 200”. Vi hittade ett exemplar, men det kunde bara skickas inom Tyskland. Då kom jag och tänka på en kompis som bor i Berlin, jag tvingade honom att ta emot boken. Men sen kom den inte vidare. Då såg jag på Facebook att en Uppsalabekant som var tillfälligt i Berlin stod på Alexanderplatz och ville ha fikasällskap, så jag kopplade ihop de här två. Min vän hoppade på sin cykel i Prenzlau och cyklade ned för att möta henne, och så kom boken hit till slut. ”Above and beyond-kundservice”, det gör vi mycket, och det är vi kända för, säger Jan Smedh.

Uppsala English Bookshop startade 1995, ungefär samtidigt som nätbokhandlarna dök upp, och bokens död har proklamerats många gånger sedan dess. Vad sade egentligen folk när de öppnade?

– Det var mycket entusiasm, men också en del som kom upp i butiken och undrade ”varför gör ni så här, något sånt här behövs inte”. De i branschen sade att vi skulle bli tvungna att ta in böcker på svenska också.

– Men jag visste efter de år som jag arbetat på Lundeq:s engelska avdelning att potentialen var stor, säger Christer Valdeson.

Det var där på Lundequistiska bokhandeln som de två möttes 1994. Sedan tog det bara nio månader för deras gemensamma projekt att födas.

– Vi gick en starta eget-kurs. Det gjorde en av de andra vinnarna på Företagargalan också, Didner & Gerge, ungefär samtidigt. Deras nuvarande vd Helena Hillström har också varit volontär hos oss, säger Jan Smedh.

De hävdar båda att de större bokhandelsaktörerna handlade fel när konkurrensen ökade. Att skala ned på personalen och antalet titlar förstörde själva idén med en bokhandel. Och att priskonkurrera var dömt att misslyckas.

– En bokhandel ska vara välsorterad och man ska kunna få svar på sina frågor – och kunna bli överraskad. Den bästa kundupplevelsen är när någon går härifrån med något helt annat än de var ute efter, säger Jan Smedh.

Företaget har lyckats med konststycket att öka sin omsättning varje år sedan 1995. Med ett undantag för fjolåret, då deras Stockholmsbutik flyttades vilket gjorde att lagret minskade och därmed omsättningen. Efter det har det fortsatt stadigt uppåt igen.

– Som det ser ut just nu, efter senaste månadsrapporten, så har vi bättre likviditet och resultat än vi någonsin haft, säger Jan Smedh.

– Men många förstår inte hur mycket jobb det är att vara egenföretagare på den här nivån. Fast det är oerhört tillfredsställande ändå, med den bekräftelse vi får. Man blir socialt rik på det här, så mycket kärlek som vi får.

Närheten till kunderna, deras lojalitet och den speciella stämningen är som sagt The Uppsala English Bookshops trumfkort. De ser det som viktigt att inte kompromettera den. De har nyhetsbrev och ett kundregister, men är nog med att inte gå över gränsen.

– Vi vill inte ha några utskick per sms. Det tycker vi är för påträngande. Vi utgår från oss själva och vad vi vill ha för information som kunder. Det är klart att det här är en affärsverksamhet, men blir det för mycket big business, då blir det fel, säger Christer Valdeson och jämför med hur det kan vara att handla i vissa butiker där mantrat ”Ar du medlem? Vill du bli medlem?” ekar.

– Det är tröttsamt. Jag vill inte bli medlem. Jag vill vara fri.

The Uppsala English Bookshop

Startade 1995. Den första butiken låg på Svartbäcks­gatan 30. Sedan dess har det blivit två flyttar. Under den senaste flytten fick de hjäp av stamkunderna, som agerade bärhjälp och målade väggarna i nya lokalen.

Stockholmsbutiken ligger på Södermannagatan.

The Uppsala English Bookshop AB har nio anställda. Omsättningen för 2016 var 7,6 miljoner kronor.

Aktuella: Som vinnare av Årets handel på Företagargalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!