Högsäsong för orientalisk kafé

Ett nytt kafé och konditori har öppnat på Heidenstams torg i Löten. Det handlar om Pistage – som har specialiserat sig på baklava.

Pistage har öppnat ett nytt café och konditori på Heidenstams torg i Löten.

Pistage har öppnat ett nytt café och konditori på Heidenstams torg i Löten.

Foto: Privat

Ekonomi, näringsliv & finans2019-06-01 11:00

Företaget startade som ett bageri i Örsundsbro för två år sedan. Där har fokus legat på tillverkning av baklava och andra orientaliska sötsaker under ledning av delägaren och bagaren Abdallah Jaffan. Då såldes varorna direkt till diverse butiker i grannkommunerna.

Nu väljer Pistage att satsa och utvidgar konceptet med en egen butik och ett café i Uppsala.

– Från början skulle det bara vara en butik, men sedan bestämde vi oss för att även ha ett kafé med arabiska bakverk, men vi kommer även att få in svenska bakverk framöver och servera kaffe. Som jag har förstått är vi det första renodlade baklavacafét i Sverige. Tidigare har det bara funnits butiker, säger hustrun Farah.

Vad utmärker era baklava?

– Vi använder bara animaliskt fett, och inte vegetabiliskt fett som har mindre smak, vi köper även bara in de allra grönaste pistagenötterna från länder i mellanöstern och vi använder mindre socker än många andra.

Lokalen i Uppsala öppnade i samband med att ramadan inleddes 5 maj, en högtid som pågår fram till 4 juni.

– Det här är verkligen högsäsong när det gäller baklava eftersom folk vill ha det när man ska bryta fastan. Vi har snabbt fått många kunder, trots att vi inte har hunnit marknadsföra oss ännu.

I Gottsunda centrum finns sedan tidigare bland annat butiken Dimashqi Sweets som också säljer och tillverkar baklava.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!