En tidningsbutik, en bar, ett kafé och en taxfreebutik. Så ser den traditionella bilden av flygplatshandel ut. Men den bilden är historia. På Arlanda samsas i dag märken som Michael Kors, Victoria's Secret och Hugo Boss med 54 andra butiker. Tidigare i år invigdes en ”shoppinggata” och interiören på Arlanda börjar allt mer likna ett köpcenter.
– Svenska flygplatser har historiskt inte fokuserat tillräckligt på travel retail, men i dag är handel en förutsättning för att Arlanda ska kunna växa. Att exempelvis ta in ett nytt flygbolag är oerhört kostsamt och för att kunna göra det behövs intäkterna från handeln, säger Björn Olsson, head of retail på Swedavia som driver de stora svenska flygplatserna.
Travel retail handlar om att skapa konsumtion för den som är i rörelse. År 2013 spenderade internationella resenärer över 1 100 miljarder dollar på handel under sina resor globalt sett. I en allt mer stressad vardag uträttar många sina ärenden på flygplatser eller tågstationer.
– Om utvecklingen fortsätter kommer människor snart inte ha tid att ta bilen till ett stort köpcenter utanför stadskärnan för att göra sina inköp där, säger Björn Olsson.
Etableringstrycket på Arlanda är högt. Ungefär två företag i veckan hör av sig till Björn Olsson och vill etablera sig på flygplatsen.
Nästa år etablerar sig den globala kaffekedjan Starbucks i Uppsala. Företaget håller just nu på att expandera på den svenska marknaden, men det första svenska kafét öppnade på just Arlanda i början av år 2010. Starbucks är ett i raden av internationella, särskilt amerikanska, varumärken som valt att öppna sina första svenska butiker på Arlanda.
– Efter den första etableringen insåg man att det finns en stark efterfrågan på Starbucks i Sverige, därför fortsätter nu expansionen. Men samtidigt är Arlanda är en en annan typ av marknad än ett köpcentrum eller en gata i staden. På Arlanda är marknaden stängd, säger Johan Rosenblom, Sverigechef på Starbucks.
Det största utbudet butiker finns bortom säkerhetskontrollen och det krävs en flygbiljett för att nå dit. Det är en av de faktorer som gör Arlanda unikt som handelsområde. Många av butikernas kunder är resenärer som kommit till flygplatsen i god tid och därmed också har tid att fördriva.
– Arlanda ska vara en unik handelsplats och flygplatsen ska vara en destination i sig. Utbudet av handel ska göra det värt att komma tidigare till flygplatsen, säger Björn Olsson.
Inne på blomsteraffären Kaderqvist står ägaren Kelli Kader vid disken och beskär blommor. Hon har två butiker på flygplatsen, en i ankomsthallen och en i Sky City, för att kunna serva resenärer men även Arlandaanställda.
– Det arbetar nästan 20 000 människor på Arlanda och de vill ha blommor till sina kontor och konferenser, säger Kelli Kader.
Hon hoppas att ännu fler verksamheter ska etablera sig på flygplatsen, särskilt på ”land side”, alltså innan säkerhetskontrollerna.
– Jag vill att flygplatsen ska sikta på att bli mer som en shoppinggalleria och att fler kommer hit bara för att handla, säger Kelli Kader.
När Arlanda utvecklas framöver kommer handeln att vara en central del. Från Swedavias sida vill man fortsätta attrahera varumärken, ha en bred blandning och ett unikt utbud.
– I närtid kommer vi att utöka handelsytan i terminal 5 med 4 000 kvadratmeter. Arlanda är viktig. Det är en basfaktor för det svenska näringslivets närvaro ute i Europa, ett nav i regionen Uppsala-Stockholm och dessutom det första eller det sista du ser av Sverige, säger Björn Olsson.