Blomsterhandlare Mia Tingvall tror att det är den långa vintern som gör att många svenskar älskar tulpaner.
– Januari är en tråkig månad. Då tror jag att tulpanen blir en liten vårkänning och färgklick att ställa på bordet, något hoppfullt efter jul för många, säger Mia Tingvall som äger Nya Björck blomsterhandel nära Kvarntorget.
Även Lillan Hansen, florist på Bellis Blomsterhandel i Norby, säger att startskottet för årets tulpanförsäljning går nu och att de sålt många tulpaner under tisdagen. Tulpaner finns året om numera, men det är i januari som de börjar få kraftigare stjälkar och den stora tulpanskörden startar.
De flesta blomsterhandlare i Sverige säljer numera närodlade tulpaner, som odlas i växthus.
– Vi köper nästan bara in svenska tulpaner. Men vissa, enstaka sorter odlas bara i Holland. Och lökarna till de svenska växthusen kommer fortfarande från Holland, säger både Lillan Hansen och Mia Tingvall.
Svenska tulpaner i blandade färger i buntar är det som fortfarande verkar sälja mest. Men även exempelvis papegojtulpaner, fransiga tulpaner och den halvmeter höga franska tulpanen är omtyckta, enligt både Lillan Hansen och Mia Tingvall.
Hur får man tulpanerna att hålla sig raka?
– Kallt vatten och att låta tulpanerna stå i pappret första timmen är ett sätt att få dem att hålla sig raka, säger Lillan Hansen.
Ett annat tips för att lyckas hålla tulpanerna fräscha i cirka en vecka är att ställa dem i garaget eller på någon annan sval plats under natten.
Totalt odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige i ett dussin växthus i år. Många av de svenska tulpanerna är så kallade klimatsmarta tulpaner där bland annat biobränsle används för uppvärmningen.
Frågar kunderna efter klimatsmarta tulpaner?
– De kanske inte använder just det ordet, men många frågar numera efter svenskodlade tulpaner, säger Mia Tingvall.