Innovation Akademiska är en så kallad testbädd. Det innebär att företag och anställda inom Uppsala läns landsting och sedan ett halvår även Uppsala kommun tillsammans utvecklar nya produkter och lösningar som vården behöver.
Verksamheten har funnits i fem år och under den tiden har Innovation Akademiska samarbetat med 100 företag och hjälpt till med utveckling av allt från appar till cancerdiagnostik. Femton av företagen har startats av landstingets egen personal utifrån idéer till förbättringar de fått på sin arbetsplats.
– Den här verksamheten är jätteviktig för att klara den framtida vården. Vi blir allt fler äldre samtidigt som resurserna inte kan öka i samma takt. Det gör att vi behöver nya och effektivare sätt att arbeta. Den som har idéer för hur det ska gå till kan få hjälp av oss med att avgöra vad som fungerar och sedan testa och utveckla dem inom sjukhusets verksamhet, säger Annika Remaeus, avdelningschef vid innovation Akademiska.
Nya samarbetsformer inom IT är exempel på hur vården kan bli bättre för både sjukvård och patienter. Ett sådant testas på Akademiska just nu. Det är en app som personer med diabetes ska kunna använda för att slippa besöka sjukvården så ofta.
– Patienten kan hålla kontakten med vården via appen i sin mobiltelefon och träffa sin diabetessköterska utan att behöva ta bilen in till Uppsala. Det spar tid främst för patienten men också resurser för vården, säger Johan Fischier diabetessköterska vid Akademiska som håller i utvecklingen på diabetesmottagningen.
Innovation Akademiska har hjälpt honom genom att projektleda och utvärdera samarbetet med 30 diabetiker och olika företag. Efter årsskiftet ska appen börja användas är det tänkt.
– Vi testar bara produkter som har med sjukvård att göra. Men testerna får inte störa själva vården eller ta resurser som ska gå till patienterna, säger Annika Remaeus.
Finansieringen sker genom företagen själva eller via utvecklingsbidrag från organisationer som Vinnova. Många av de företag som kommer till testbädden har fått stöd och rådgivning från Uppsala innovation center, UIC.
Under 2015 beslutade Uppsala kommun att starta ett samarbete med Innovation Akademiska.
– Vi vill bli ett centrum för utveckling av produkter som knyter ihop vården i kommunen och landstinget. Det ska bli sammanlagt fem samarbeten inom äldreomsorg, socialtjänst och hemsjukvård under de kommande tre åren. Vi har redan börjat med det första, ett system som hjälper personer med alkoholberoende, säger Annika Remaeus.
Systemet består av en alkoholmätare som kommunicerar med en mobilapp. Det gör det möjligt att genomföra nykterhetstester på distans och skicka resultaten till vården direkt. Patienten kan automatiskt anmodas göra nykterhetstester flera gånger om dagen. Via appen kan ID på den som blåser kontrolleras. Det minskar utrymmet för smygdrickande. Dessutom kan patienten bättre kommunicera med personal på sin alkoholmottagning.
– Det var en patient som kom med den här idén, som på kort tid utvecklats för sjukvården. Nu ska vi utvärdera den inom kommunens socialtjänst och se om det behövs några anpassningar. På det här sättet kan vi effektivisera vården och spara resurser både inom landsting och kommun, säger Annika Remaeus.
Nästa steg är att utvidga verksamheten i hela Norden med fem testbäddar vid lika många universitetssjukhus.