Att kunna rekrytera är stort men att kunna rekrytera rätt är större. Framtidsoptimismen i regionen är påtaglig, tillväxtsiffrorna pekat uppåt och näringslivet växer. Uppsala tillhör en av Europas snabbast växande arbetsmarknadsregioner och fram till år 2050 ska mellan 50 000 och 70 000 personer rekryteras till nya tjänster i länet. Men många företag vittnar om att det är svårt att hitta rätt i rekryteringsdjungeln. En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att var femte rekrytering misslyckas på grund av att företagen inte hittar rätt kompetens. I en annan undersökning som Handelskammaren i Uppsala och Stockholm genomfört med företagare uppger 26 procent att det är svårare att hitta kompetent personal nu jämfört med bara för ett år sedan.
– Företag har svårt att rekrytera och framför allt har de svårt att hitta den kompetens de vill ha. Många företagare tar till kreativa lösningar för att hitta rätt personal, som att stå på tågperrongen med skyltar och kaffe för att locka till sig rätt personal, säger Jennie Claesson, projektledare på Handelskammaren.
En felrekrytering är kostsam, vilket lett till att många företag lägger stor vikt vid att rekryteringen blir rätt från början. Arbetsförmedlingens tjänster är gratis för företag och tusentals potentiella kandidater finns i deras system. Men över två tredjedelar av de företagare som deltagit i Handelskammarens undersökning säger att de aldrig eller sällan använder sig av Arbetsförmedlingens tjänster när de ska rekrytera. I stället är bemannings- och rekryteringsföretag väsentligt vanligare.
Några som har särskild koll på rekryteringsbiten av HR är Björn Sweno och hans kolleger på Capto HR.
– HR handlar om att hitta rätt person för ett jobb eller en person som kan tillföra ett företag något. Det handlar om vad som krävs för att utföra uppgiften, men lika mycket om hur uppgift och individ passar ihop, säger Björn Sweno.
Han har arbetat med bemanning och rekrytering i många år och på nära håll upplevt hur arbetsmarknaden har förändrats. I början av 2000-talet började företag förändra sina arbetsmiljöer och friskvård, fredagsöl och en förändrad syn på pensioner och föräldraledighet etablerades. Samtidigt har sättet att rekrytera ny personal förändrats. Tidigare såg rekrytering ofta ut så att företagen tog fram en kravprofil och satte ut en annons. Att företag tar fram kravprofiler är fortfarande vanligt, men Björn Sweno lägger ner mycket tid på att guida arbetsgivare rätt i de krav som ställs.
– I dag vill många ha supermänniskor. De vill ha någon som är färdigutbildad, har gedigen arbetslivserfarenhet, kan producera från dag ett och inte behöver läras upp. I åtta fall av tio ska personen dessutom helst redan göra exakt samma sak, fast någon annanstans, säger Björn Sweno.
Han försöker ofta få företagen att fokusera på att hitta anställda som kan växa med uppgiften de får. För att hitta rätt personal åt kunden behöver Björn Sweno och hans kolleger oftast bege sig ut på jakt, både på internet, via sociala medier och i den verkliga världen. För dem är sedan det personliga mötet väldigt viktigt, men så är det inte för alla.
De senaste åren har rekryteringen blivit mer automatiserad. Det finns en uppsjö av formaliserade processer, instrument och tester som alla säger sig hjälpa företag att hitta rätt personal. Vissa menar att databassystem med lagrade meriter är bättre på att sålla ut och välja ut personer, men det tror inte Björn Sweno.
– Om tekniken kunde ersätta det personliga mötet skulle vi inte ha möten över huvud taget längre. En duktig rekryterare vet hur man lockar fram de bästa styrkorna hos en individ och det är svårt att göra i en databas, säger han.
När Björn Sweno börjar arbeta med en ny kund brukar han ställa frågan: Varför ska personen ni söker ge upp det personen har i dag för att börja jobba hos er? För när arbetsmarknaden har förändrats har inte bara arbetsgivarnas krav på de som rekryteras ökat. Även de arbetssökandes krav har ökat, menar Björn Sweno.
– Trygghet, rutiner och friskvård lockar inte längre. Det räcker inte med att erbjuda bra lön. I dag vill många, framför allt den yngre generationen, att företaget de arbetar på leds med hjärtat mer än vad det leds med hjärnan. De som arbetar inom företaget vill känna att de tror på det de själva gör och ledningen måste agera förebilder, säger Björn Sweno.
HR är inte bara ett viktigt begrepp inom näringslivet utan även i den offentliga sektorn. Här finns även en av regionens bästa HR-chefer, åtminstone om man får tro tidningen Chef. I mars arrangerar tidningen den årliga Chefgalan och Lena Hadad, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets HR-chef i Sverige.
– HR har blivit viktigare och viktigare. Det handlar om att ta vara på individernas möjligheter så bra som möjligt för att också kunna möjliggöra en bra affär, säger Lena Hadad.
Hon beskriver att HR står för två saker. Först human, den mjuka biten av HR-uppdraget, som innefattar människorna, medarbetarna och känslorna. Det andra är resources, resurserna, vilket handlar om affären och att människorna är en resurs som ska bidra till en lönsam affär.
Lena Hadad tog över posten som HR-direktör i somras och beskriver tiden som gått som intensiv men rolig. Hon gillar att arbeta inom offentlig sektor, med politiska uppdragsgivare och mot de folkvalda.
– Det finns en stor transparens och man blir synad på ett annat sätt. Det gillar jag. Man måste hela tiden motivera det man gör, säger Lena Hadad
I övrigt tycker hon inte att HR-funktionen i offentlig sektor respektive näringsliv skiljer sig nämnvärt.
– Målsättningen är densamma och vi delar utmaningarna, exempelvis med kompetensförsörjningen.
Hon tycker att vissa egenskaper är särskilt viktiga för någon i hennes position. Det handlar om att stödja chefer och möjliggöra att de kan sätta patienten i fokus.
– Med dagens komplexa arbetsliv har vi ett jättebehov av att förenkla och inte försvåra saker, säger Lena Hadad.
Det handlar också om att styra, att se till att lagar och regler följs och att beslut fattade på högre nivå faller ut väl. Det handlar om uthållighet då förändringar i en stor organisation med många medarbetare slår igenom i olika fort. Den sista viktiga biten är lyhördhet, både internt och externt.
– Man behöver alltid ha örat mot rälsen och ha en intern och extern omvärldsbevakning för att se vilka utmaningar som kommer och kunna vara förberedd, säger hon.
Precis som Lena Hadad vittnar om handlar HR inte bara om rekrytering. Många företag har bytt namn på det som tidigare hette personalavdelning till just HR-avdelning. Samtidigt arbetar en HR-avdelning med mer än bara konkreta personalärenden.
– HR handlar om operativt personalarbete med konkreta personalärenden, rekrytering, kompetensutveckling, avtal, regler och så vidare. Men också om strategiskt personalarbete, att stötta chefer och på ledningsnivå vara med och tänka ut hur man ska hantera stora frågor om exempelvis kompetensförsörjning, säger Tina Lindeberg på IPF, Institutet för personal- och företagsutveckling, i Uppsala.
Exakt när i tiden HR blev ett vedertaget begrepp i svenskt arbetsliv är svårt att säga, men för runt tio år sedan började fler att prata HR. På 1980-talet skapade universiteten speciella personalvetarprogram och med tiden har det blivit en viktig profession. Det har också gjort att själva HR-begreppet har utvecklats och fått mer kraft, menar Tina Lindeberg.
– Företag låter HR spela en viktigare roll. Det finns inte många beslut som inte har en personal- eller HR-mässig aspekt, säger hon.
För snart sex år sedan bestämde sig IPF tillsammans med företagen Lyhra och Noden att bilda Uppsala HR Arena, en mötesplats för chefer och specialister inom HR. Målet med initiativet var att personer verksamma inom HR skulle få ta del av den breda forskning som bedrivs på området. Intresset var stort, vilket visar på hur viktigt HR har blivit. Begreppet har vidgats de senaste åren och kommer troligtvis att förändras ytterligare. Men viktigt kommer det att förbli, tror Tina Lindeberg.
– Det viktigaste framöver är att man hela tiden är beredd att anpassa sig efter de behov som kommer. Det händer mycket med samhällsutvecklingen och i omvärlden och det gäller att inte fastna i rutiner utan hela tiden följa med i utvecklingen. HR är en av de viktigaste byggstenarna i ett företag, säger hon.