Det är många kunder som strosar runt i bilhallen hos Upplands motor på Kungsgatan i Uppsala. De går runt, tittar och provsitter. Mycket folk i bilhallen har inte varit någon ovanlig syn under det senaste året.
– Just nu har vi ett ökat tryck från alla håll. Vi har mer folk i hallen, fler offerförfrågningar, fler affärsförslag, fler provkörningar och generellt märker vi av att kunderna har ett stort intresse av att byta bil, säger Fredrik Reuterby, försäljningschef för Volvo på Upplands motor.
Om prognoserna stämmer kommer runt 7 000 Volvobilar att ha rullat ut från företagets lokaler när året är slut. Fredrik Reuterby tror att de köpstarka hushållen, låga räntorna och den generellt starka tillväxten i Uppsalaregionen är bidragande faktorer till det gynnsamma klimatet i branschen.
– Den uppländska bilmarknaden mår väldigt bra. Sett till hela året blir det förmodligen ett av de bästa åren någonsin, säger han.
Prognosen för hela i Sverige pekar på just nu på 340 000 nyregistrerade bilar under 2015, når man 345 000 blir det den högsta siffran någonsin.
– Nybilsförsäljningen ser ut att bli den bästa någonsin. Samtidigt går handeln av begagnade bilar väldigt bra, vilket är ganska unikt. De två delarna brukar inte gå bra samtidigt. Dessutom har både lätta och tunga lastbilar ett bra år, säger Tommy Letzén, vd för Motorbranschens riksförbund, MRF.
Han berättar att hela branschen just nu står och funderar på vad som egentligen har hänt, hur kan det gå så bra? Tommy Letzén själv tror att det rådande ränteläget är en av de viktigaste faktorerna.
– Svenskarna kan låna mycket pengar just nu vilket har lett till att svenskarna känner sig rika, säger han.
En annan bidragande faktor är att nya bilar faktiskt blivit billigare sett över tid.
– Om man tittar på en bilmodell som kom ut i sin första version för nästan 20 år sedan och jämför med modellen som finns i dag står det samma prislapp på rutan. Det ger en bild av hur det har förändrats, säger Tommy Letzén.
Befolkningsstatistiken pekar på att fler människor i dag väljer att bosätta sig i storstaden framför på landsbygden. Detta skulle kunna leda till minskat bilanvändande, men enligt Tommy Letzén har det inte blivit så.
– Trots urbaniseringen klarar man inte att få ihop livspusslet utan ett transportmedel som man själv råder över. Vi ser också att många familjer med två vuxna i dag behöver två bilar. Tidigare köpte man ofta en ny bil och en bättre begagnad, men nu väljer många att köpa två nya bilar, säger han.
Den tekniska utvecklingen på bilområdet går i rasande fart. Biltillverkarna lanserar ständigt nya modeller och produktlivscykeln, hur länge en ny modell finns till försäljning, är nere på två år.
– Tillverkarna har traditionellt legat lite efter i teknikutvecklingen men i dag är man bättre på att hänga med. Teknologin rör sig väldigt fort framåt, säger Fredrik Reuterby.
Dessutom har två av världens största it-bolag, Apple och Google, börjat nosa på bilmarknaden och genomfört tester för bland annat självkörande bilar. Enligt uppgifter som kom tidigare i år planerar Apple att lansera sin första bil om bara fem år och Google ännu tidigare.
På Aves bilverkstad som ligger mitt i Boländerna i Uppsala pågår verksamhet från tidig morgon till sen eftermiddag. Det är högtryck i verkstaden just nu, vintern närmar sig med stormsteg och många sommardäck ska bytas ut mot vinterdäck. Robert Rejholt som driver verksamheten började arbeta i verkstad som 16-åring och har på nära håll sett hur branschen utvecklats.
– När jag började var det mest manuellt arbete. Man justerade kondensatorer och synkade dubbelförgasare. På 80-talet blev det mer elektronik och i dag är det lika mycket jobb med dator som med verktyg. Vi lär oss nya grejer hela tiden. Man kan aldrig slå sig ner och tänka att ”nu kan jag det här”, säger Robert Rejholt.
Han titulerar sin egen verkstad som en mindre mellanstor verkstad. I dag har de sex anställda och håller på att expandera, men de vill inte bli någon jätteanläggning utan fortsatt kunna hålla kundkontakterna personliga. Kundunderlaget i Uppsala beskriver han som att det räcker väl för de aktörer som finns.
Den tekniska utvecklingen på bilområdet går just nu så fort att många drar paralleller till it-branschen. Det tekniska utvecklas nästan snabbt men till skillnad från exempelvis mobiltelefoner väljer många bilister ändå att hålla fast vid det de känner sig trygga med. Att köpa bil är fortfarande för många svenskar den största investeringen man gör efter bostad. Dessutom är andrahandsvärdet på en ny bil fortfarande lågt. En mobiltelefon har många möjlighet att byta ut när det kommer nya och uppdaterade modeller, men en ny bil är för de allra flesta en jätteinvestering.
– Köper man en ny bil sjunker den i värde. Den kanske dessutom är helt omodern om tre år. Min erfarenhet är att många väljer att laga sina bilar, mycket länge och väl, säger Robert Rejholt.
Motorbranschen går att dela upp i två stora delar, dels försäljningssidan och dels verkstadssidan. På det nationella planet är trenden för verkstadssidan tydlig, de mindre bilverkstäderna minskar i antal och många försvinner på grund av konkurs medan antalet verkstäder som är en del av större kedjor som Meca, Bilia, Autoexperten eller Mekonomen ökar. Samtidigt är konkurrensen bland de stora kedjorna stor.
– Det är ett tufft konkurrensklimat. För oss på Mekonomen är det viktigt med ökade marknadsandelar för fortsatt tillväxt, säger Håkan Hedberg, vd på Mekonomen Sverige.
Att nybilsförsäljningen ökar är inte en direkt förutsättning för att det också blir mer att göra i verkstäderna. Hur mycket bil det faktiskt åks är en viktigare faktor och där är trenden att antal körda mil per bil minskar. Men eftersom att både antalet bilar och befolkningen i stort ökar blir läget i slutändan ganska oförändrat. Den snabba tekniska utvecklingen tror Håkan Hedberg inte påverkar konkurrensförutsättningarna. Men det gör att frågan om kompetensförsörjning blir viktigare. Dessutom väntas stora pensionsavgångar i branschen och runt 5 000 personer kommer behöva anställas under bara de kommande två åren. Inom Mekonomen arbetar man därför strategiskt med ett internt utbildningsprogram.
– Den yrkesutbildning som mekaniker har med sig är en färskvara som är viktigt att underhålla och uppdatera i takt med den digitala utvecklingen hos biltillverkarna, säger Håkan Hedberg.
Den tekniska utvecklingstakten gör det relativt svårt att sia om hur framtiden för motorbranschen ser ut. Men statistiken pekar på att bilen även i framtiden kommer att fylla en viktig funktion.
– Människan kommer självklart använda en bil även i framtiden, men hur den ska se ut eller drivas är den stora frågan, säger Robert Rejholt på bilverkstaden.
På Upplands motor ser man också flera bra år framför sig.
– Det går alltid upp och ner men den här trenden är rätt jämn. Prognosen för de kommande fem åren se väldigt bra ut. Det kommer att bli bra bilår, säger Fredrik Reuterby.
Inte heller Tommy Letzén tror att bilåkandet kommer att minska. Mobiliteten för den enskilda individen tror han snarare kommer bli ännu viktigare framöver. Han menar därför att synen på bilar måste förändras, inte minst politiskt.
– Vissa politiker ser i dag på bilen som det värsta Gud har skapat. Istället för att ta bort bilåkandet kan vi förändra sättet vi åker bil på. Generellt tror jag att vi framöver kommer få se mer elbilar, mer självkörande bilar och dessutom andra ägarformer än vad vi gjort hittills. För om våra gator fylls med självkörande bilar, vilket inte är helt otänkbart i framtiden, vem ska äga dem? frågar sig Tommy Letzén på MRF.
Utöver allt detta börjar den svenska vagnparken som helhet att bli ganska gammal. Många bilar kommer därför att bytas ut inom en snar framtid. Med största sannolikhet kommer alltså utvecklingen i motorbranschen att fortsätta gå som tåget, eller åtminstone som bilen.