I samtliga av länets kommuner har arbetslösheten i gruppen inrikesfödda sjunkit under det senaste året, det visar de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen. I länet som helhet ligger arbetslösheten för inrikesfödda nu på 3,5 procent och i exempelvis Knivsta kommun är siffran 1,9 procent.Det här är siffror Arbetsförmedlingen kallar för extremt låga. I Jönköpings län där arbetslösheten bland inrikes födda är som lägst, tre procent, säger man nu att man uppnått full sysselsättning.
Men exakt vad som är full sysselsättning, vid vilken siffra den uppstår, är svårt att svara på.
– Det finns ingen som vet vad den siffran eller bör vara i ren vetenskaplig mening. Men man kan säga att det är den nivå då det anses orimligt att komma lägre. Men vad som anses rimligt varierar också över tid, säger Linus Liljeberg, utredare på IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i Uppsala.
Det är orealistiskt att tänka sig att alla ska arbeta, enligt Linus Liljeberg. Det finns exempelvis alltid personer som är mellan jobb eller som håller på att ta sig in på arbetsmarknaden, därför kommer det alltid att finnas viss arbetslöshet.
– Den här typen av frågor handlar också om vilka som är inne på arbetsmarknaden och vilka som stängs ute, och hur stark gräns det finns däremellan. I ett scenario där man har full sysselsättning kan man säga att alla som vill och kan jobba också jobbar. De enda som står utanför arbetsmarknaden är de som enligt politiska beslut ska stängas ute, exempelvis på grund av sjukdom, säger Linus Liljeberg och nämner personer med hel sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension.
Samtidigt finns det arbetskraft att tillgå i Uppsala län. I gruppen utrikes födda är nämligen arbetslöshetssiffrorna långt ifrån något som kan kallas för full sysselsättning. I länet som helhet är 16,5 procent av de utrikes födda arbetslösa.
– Vi har en tudelad arbetsmarknad, säger Anders Åkerström, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.
Huvudanledningen enligt honom är att många nyanlända har lägre utbildningsgrad, nästan hälften saknar motsvarande gymnasieutbildning.
– Det skulle inte förvåna mig om det också fanns en viss del bakomliggande rasism. Men om vi inte hade haft de utrikesfödda hade det gått väldigt dåligt, hade vi haft noll invandring hade vi haft en enorm matchningsproblematik, säger Anders Åkerström.
Linus Liljeberg understryker att det precis som för ungdomar tar det en tid för utrikes födda att etablera sig på arbetsmarknaden. Han nämner exempelvis den stora invandringen från Balkan på 90-talet. Det tog tid för alla att etablera sig, men i dag är arbetslösheten mer jämn.
Sammantaget har Uppsala län fortfarande landets lägsta arbetslöshet vilket på många sätt är positivt, men samtidigt innebär det också vissa problem.
– Det är inte farligt med låg arbetslöshet. Det är positivt att människor är i jobb. Men det kan vara bra att fundera på varför siffrorna är så låga, exempelvis om några stängts ute från arbetsmarknaden på grund av politiska åtgärder och att det håller nere siffrorna, säger Linus Liljeberg.
Han återkopplar till 90-talet igen då Sverige genomgick en djup långkonjunktur. I slutet av 80-talet var arbetslösheten väldigt låg och det gjorde att de som var i arbete hade lättare att kräva högre lön.
– Låg arbetslöshet leder till mer konkurrens och att löner drivs upp. Det behöver inte vara något problem, men man kan se det som en möjlig signal på en eventuell överhettning i ekonomin.