Ny 3D-verksamhet invigd

Nu finns vid Uppsala universitet fler möjligheter att testa nya idéer med hjälp av 3D-teknik.

Frv verksamhetsansvarig Johan Kreuger, Adam Engberg, Rodrigo Hernández Vera och Olle Eriksson visar universitetets rektor Eva Åkesson två 3D-skrivare som klarar av små, fina strukturer.

Frv verksamhetsansvarig Johan Kreuger, Adam Engberg, Rodrigo Hernández Vera och Olle Eriksson visar universitetets rektor Eva Åkesson två 3D-skrivare som klarar av små, fina strukturer.

Foto: Maria Lindblom

Ekonomi, näringsliv & finans2018-05-04 14:00

Under torsdagseftermiddagen invigde universitetets rektor Eva Åkesson verksamheterna U-print och 3D-lab som har fått gemensamma lokaler i Biomedicinskt Centrum.

– Här kommer vi hjälpa forskare, uppfinnare och entreprenörer att testa nya idéer och ta fram objekt de behöver i forskningen och utvecklingen, säger Johan Kreuger som ansvarar för satsningen.

De som forskar inom medicin och farmaci har på U-print tillgång till en fullserviceplattform för avancerad 3D-printning. Syftet är att möjliggöra fler innovationer och patent. Den som har en idé, men behöver ett objekt uppritat i datorn och tillverkat kan komma hit istället för att behöva vända sig till utomstående konsulter och verkstäder.

– Vi tror att efterfrågan kommer bli stor och att den här tekniken har förutsättningar att revolutionera och accelerera den medicinsk-tekniska utvecklingen. Om fler har råd och kan börja tillverka exakt vad de behöver, så tror vi att det kommer leda till fler uppfinningar, säger Johan Kreuger.

På U-print hjälper man till att göra ritningar och skriva ut prototyper som kunderna kan testa och arbeta vidare med.

– Här kan vi göra bland annat forskningsverktyg inom avancerad mikroskopi och för studier av antibiotikaresistens och cancerceller, säger Johan Kreuger.

Det kan handla om exempelvis delar till ett mikroskop, specialbyggda cellodlingskammare eller specialdesignade hållare till mobilkameror.

Men det kan även vara exempelvis uppfinningar som går att använda i vården med mera.

Verksamheten startade på ideell basis redan 2016. De första arton månaderna har flera hundra objekt skapats åt forskargrupper, företag och entreprenörer. Flera av de forskningsverktyg som framställts bedöms ha goda möjligheter att resultera i nya patent.

– Nu har vi fått en finansiering från universitetet för två år framåt. Det innebär att vi får pengar till att ha en heltidsanställd och att områdets forskare kan nyttja teknologin och vår expertkunskap till ett lågt pris, normalt kring tusen kronor för ett mindre uppdrag. Vi välkomnar också externa kunder i mån av tid, säger Johan Kreuger.

Kontorsgrannen 3D-lab kommer i sin tur att i första hand ge medicinska fakultetens studenter kostnadsfri tillgång till 3D-skrivning. Den verksamheten bemannas av studenter.

– Det är hög tid att Uppsala universitets studenter får tillfälle att närma sig 3D-tekniken och upptäcka den kapacitet den rymmer. Vi möter ett enormt intresse, berättar Olle Eriksson, masterstuderande som tillsammans med Adam Engberg kommer att driva 3D-lab.

Här kommer även att erbjudas kurser för doktorander och mastersstudenter samt workshops om tekniken för universitetets forskare.

– Vi hoppas också på nära samverkan med Akademiska sjukhuset och regionens innovatörer i syfte att förbättra befintlig och utveckla ny utrustning i vårdens verksamhet, säger Johan Kreuger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!