Videon är inte längre tillgänglig
– När slottet började byggas 1549 var det dåtidens högtekonologi. Rikssalen är fortfarande landets största sal utan pelare, säger landshövding Göran Enander, i ett välkomstanförande för några av de inbjudna företagen.
Fokus för konferensen är mötet mellan uppstartsföretag i teknikbranschen och potentiella investerare. Enligt arrangören Jason Dainter lockar konferensen omkring 1 000 studenter, företagare och investerare.
– Det här är en av de största konferensenerna för uppstartsföretag inom tekniksektorn i Sverige. Och Sverige lockar internationellt eftersom det är det land, som sett till befolkningen, har flest så kallade enhörningsföretag som värderas till en miljard dollar eller mer. Spotify, Klarna och Skype är några exempel, säger Jason Dainter.
En central punkt i programmet är det som kallas elevator pitch. Tanken är att nya företag ska presentera sin idé på 60 sekunder, ungefär som om de hamnat i hissen tillsammans med en potentiell finansiär. Ett 30-tal företag är med och vinnaren avgörs i en omröstning bland konferensdeltagarna.
Samtidigt pågår informella kontakter utanför själva tävlingen där uppstartföretagare och investerare träffas.
Bredden på uppstartsföretagen som finns representerade är stor. Några har redan fått luft under vingarna, medan andra väntar på det stora genombrottet. Utanför rikssalen står Ray Noori och visar upp Malmöföretaget Freedrums teknik för virtuellt trumset, som består av små dosor som fästs på trumpinnar och kopplas upp mot en app i datorn eller mobiltelefonen.
– Föräldrar till ungdomar som spelar trummor har ringt och tackat mig för den här tekniken. Då kan ungarna sätta på sig hörlurar och sitta och öva i baksätet på bilen utan att störa omgivningen, säger han.
Georgina Varadi, med reseföretaget Triple AB, erbjuder alternativa upplevelser för turister som helst vill slippa vara turister.
– Aktiviteterna kan handla om yoga i parken, vinprovning eller vintage-shopping. Lokala värdar tar emot och visar något från sin stad eller sin region, säger hon.
Özgur Coban, som tidigare drev Uppsalarestaurangen Hodja, är här för att försöka sälja in sin idé med hemlagad mat för hemleverans, som framför allt kan konkurrera med Foodora och andra restaurangleverantörer.
– Jag fick idén när jag pluggade på Hyper Island. Det är en plattform där privatpersoner kan sälja hemlagad mat och börja tjäna pengar på det, säger han.
Om det är några av idéerna som kommer att bära sig får framtiden utvisa. Jason Dainter lyfter fram tre exempel på tidigare deltagare som lyckats: Moggie, som lanserat ett smart katthalsband, Kieku, ett slags alternativ till podcaster, samt Wehype, en plattform som underlättar sponsorsamarbeten.