Med kollektivavtalsliknande villkor menas att regler gällande bland annat lön, tjänstepension och arbetsskadeförsäkring som förhandlats fram av arbetsmarknadens parter ska omfatta anställda hos de privata vårdgivarna. Villkoren gäller även vårdgivarnas underleverantörer.
– Som finansiär och uppdragsgivare ställer vi nu villkoret att om man ska använda skattebetalarnas pengar ska man också ha kollektivavtalsliknande villkor. Enligt mig är det här en förtroendefråga, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen.
Hon hade egentligen velat gå längre och införa krav på kollektivavtal, men det är enligt Macdisi inte förenligt med gällande praxis enligt EU-rätten. I de sektorer och branscher där det finns kollektivavtal ska de nu jämföras med de avtal vårdgivaren använder.
– Jag tror inte att någon vårdgivare i dag sysslar med exempelvis lönedumpning. Men vi vill ändå täppa till hålet för att inte riskera sådant. Det här är ett sätt att markera och synliggöra att vi vill komma framåt i frågan, säger Vivianne Macdisi.
Enligt henne är dagens uppförandekod som innehåller regler för privata vårdgivare främst präglad av internationell lagstiftning som inte tar hänsyn till den svenska modellen med att villkor förhandlas mellan arbetsmarknadens parter.
– I våra avtal kan vi inte hänvisa till sådan lagstiftning eftersom att den inte finns. Därför inför vi de här villkoren för att säkerställa regler kring exempelvis lön, tjänstepension och arbetsskadeförsäkring, säger Vivianne Macdisi.
De nya reglerna börjar gälla från den 1 januari 2017.