På onsdagskvällen utsågs det kommunala fastighetsbolaget Uppsalahem till Årets innovatör. Priset, som delas ut av Universum, fick bolaget för sitt arbete med att locka unga talanger till bolaget och fastighetsbranschen. För någon vecka sedan prisade även branschorganisationen Fastigo Uppsalahem för bolagets ”långsiktiga och kreativa arbete med att locka unga till fastighetsbranschen”.
– Vi har tänkt och funderat mycket kring det här och arbetat fram ett tydligt program kring hur vi paketerar vårt varumärke, säger Anna-Lena Lehto, HR-chef på Uppsalahem.
Enligt henne har man försökt locka ny arbetskraft till hela branschen och inte bara till det enskilda bolaget.
– I Uppsala är vi ett stort och ett kommunalägt bolag vilket gör att vi naturligt tar lite större ansvar för branschfrågor. Men nationellt är vi ett väldigt litet bolag, gällande exempelvis Universums pris står vi mot riktigt stora aktörer. Vi har inte lika stora pengar att lägga och det gör nog att vi måste vara lite mer kreativa, säger Anna-Lena Lehto.
De senaste två åren har man bland annat låtit ungdomar arbeta som chefer under en dag inom ramen för Operation dagsverke. Man arbetar också aktivt mot olika skolor och utbildningar, medverkar på olika typer av karriärmässor, har ett eget traineeprogram och tar årligen emot en stor mängd sommarjobbare. Sedan några år tillbaka arbetar man även med Ung företagsamhet och agerar mentorer åt unga företagare.
– Vi försöker alltid ligga steget före och eftersom vi sköter all rekrytering själva blir det billigare och då kan vi arbeta mer med profileringsarbete, säger Anna-Lena Lehto.
Uppsala har alltjämt Sveriges lägsta arbetslöshet och det leder till konkurrens om kompetensen inom flera branscher, även inom fastighetsbranschen. Dessutom har arbetsmarknaden genomgått stora förändringar senaste åren, framför allt unga vill i större utsträckning arbeta hos arbetsgivare som har ett gott varumärke.
– Det känns som att det är mer aktuellt i dag att arbeta med att få de ungas uppmärksamhet. Vi har många bra medarbetare och bra sökande, men det ger sig inte själv. Jag tror inte en enda unge utbildar sig för att primärt arbeta på Uppsalahem, säger Anna-Lena Lehto.
Hon tror i stället att man utbildar sig mot ett yrke och en bransch, men att det då är viktigit att alla känner till variationer inom branscher.
– Vi vill gärna ta uppdraget att visa hur mycket roliga jobb det faktiskt finns inom vår bransch, många är väldigt osynliga. Vi har ett 40-tal yrkesgrupper bara hos oss. Vi vill öppna dörrar och visa på branschens möjligheter, säger Anna-Lena Lehto.