Rapporten har tagits fram av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, i Uppsala och visar att det finns ett samband mellan syskonordning och personlighet samt yrkesval.
Rapporten menar att en förstfödd har omkring 20 procent större chans att bli chef jämfört med syskon nummer tre, bland annat eftersom att storasyskon har en bättre social förmåga jämfört med sina yngre syskon. De äldsta syskonen, de förstfödda, har också större uthållighet, initiativförmåga, social mognad och känslomässig stabilitet. Det här leder sammantaget till att de klarar sig bättre på arbetsmarknaden och har då större chans att få jobb som chef. Enligt de studier som rapporten är baserad på har föräldrar en tendens att engagera sig mer i storasyskon jämfört med de yngre barnen vilket kan förklara skillnaden. Sociala förmågor bedömer forskarna har stor betydelse för hur det går för en person på arbetsmarknaden.
Rapporten visar också att småsyskon oftare driver eget företag. Det kan tyda på att småsyskon antingen är mer riskbenägna eller är mer kreativa. Småsystrar har i större utsträckning än storasystrar kreativa jobb. Studierna visar att småsyskon lägger mindre tid på läxor och läser mindre böcker men tittar mer på tv och spelar mer datorspel.
Genom att studera syskon, som i genomsnitt har samma genetiska förutsättningar, har forskarna kunnat få en bättre förståelse för hur uppväxtmiljö påverkar chanser i livet.
Studien är baserad på ett stort och representativt urval av uppgifter och är enligt IFAU den första i sitt slag som kan fastställa ett trovärdigt orsakssamband mellan syskonordning och personlighet. Studien är bland annat baserad på uppgifter om 1,4 miljoner svenskars yrkesval hämtade från SCB.