Så ska Uppsala bli bättre för företag

Uppsala kommun har fått kritik för sin service till företagen. Nu tar man till nya satsningar och inrättar nya tjänster för att förbättra relationen mellan kommunen och företag.

Förbättringsarbete. Uppsala kommuns nye etableringschef Mats Eriksson och näringslivsdirektör Yvonne Näsström ska tillsammans arbeta för ett bättre företagsklimat.

Förbättringsarbete. Uppsala kommuns nye etableringschef Mats Eriksson och näringslivsdirektör Yvonne Näsström ska tillsammans arbeta för ett bättre företagsklimat.

Foto: Tomas Lundin

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-16 08:00

När Svenskt Näringsliv för ett par veckor sedan presenterade sin årliga rankning över företagsklimatet i kommunerna placerade sig Uppsala kommun på plats 283 av landets 290 kommuner när det gäller kommunal service till företagen. Kommunal service innefattar bland annat bemötande och handliggningstider och Uppsala kommuns näringslivsdirektör Yvonne Näsström är allt annat än nöjd med placeringen.

– Det är bekymrande siffror. Men vi jobbar stenhårt från tjänstemannasidan för att få till en förändring, säger hon.

När kommunen själv mäter nöjd kund-index hamnar man på en godkänd nivå gällande bemötande och effektivitet i handläggning. Men målet är att bli bättre än så.

Yvonne Näsström anställdes för två år sedan och ett av målen har från början varit att förbättra kommunens relation med företagen och skapa förutsättningar för jobbtillväxt. Under de här åren har det också blivit bättre, bland annat när det gäller handläggningstider för bygglov. För tre år sedan fick 66 procent av alla bygglovsärenden ett beslut inom tio veckor, i dag är den siffran 98 procent. Majoriteten får beslut inom sex veckor. Antalet ärenden har ökat markant under åren på grund av en ökad byggtakt, från kommunens sida har man därför fördubblat antalet bygglovshandläggare och är i dag 65 stycken.

– Vi har också gjort en uppdelning så att enklare bygglovsärenden ska få en snabbare hantering. Vi försöker verkligen att muskla upp oss. Svenskt Näringslivs rankning är en attitydundersökning och attityder tar tid att förändra och vi hoppas att våra åtgärder ska ge effekt på sikt, säger Yvonne Näsström.

Uppsalas bygglovsavdelningen är nu lika stor som Malmös, trots att de är mer än 100 000 fler invånare än Uppsala.

Just etableringsmöjligheter och tillgång till mark och lokaler är en viktig del av kommunens arbete för att skapa förutsättningar för företagande och jobbtillväxt. Enligt kommunens egen undersökning med företag i tillväxt där 108 stycken är identifierade behöver många ny mark eller lokal. Därför har man nu inrättat en rad nya tjänster, bland annat en etableringschef i form av Mats Eriksson.

– Kommunen har fortsatt ett tydligt mål om att skapa 70 000 nya jobb till år 2050. Min huvuduppgift blir att hjälpa företag som vill etablera sig i Uppsala och de företag som vill flytta eller utöka sin verksamhet. Det arbetet ska ske i nära samarbete med våra egna fastighetsbolag och med andra bolag som finns eller vill finnas i Uppsala, säger Mats Eriksson.

Under de första veckorna på nya jobbet har han märkt av ett tryck och en efterfrågan från företag på mark och lokaler.

– För mig kommer det att handla om att se till efterfrågan och matcha det på ett så smart sätt som möjligt med utbud, säger Mats Eriksson.

Nyligen har Uppsala kommun inlett arbetet med att fördela marken i det nya området Östra Fyrislund, infrastrukturen har börjat byggas och dialog har inletts. Totalt har ett hundratal företag av varierande storlek och branschtillhörighet stått i kö för att få mark.

– Det här blir ett väldigt viktigt område för Uppsala Många av intressenterna finns redan i Uppsala, men när de flyttar öppnar det möjlighet för nya företag och företag utifrån att flytta i deras gamla lokaler, säger Mats Eriksson.

Uppsala kommun har även anställt en verksamhetsutvecklare för kommersiella fastigheter som ska fungera som en länk mellan näringslivet och stadsbyggnadskontoret. Man håller också på och anställer en person som ska fungera som en säljare och marknadsförare av Uppsala som ska rekrytera hit företag i framför allt kunskapsintensiva branscher. Under hösten ska ett nytt näringslivsprogram fattas av politikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!