Det nya näringslivsprogrammet har fått namnet ”Näringslivsprogram 2016. Tillsammans mot 70 000 nya jobb”. Uppsala kommun har tidigare aviserat målsättningen att skapa 70 000 nya jobb fram till år 2050 och betoningen i programmet ligger snarare på ”tillsammans”.
– Det här är en viktig och gemensam signal för vart vi, tjänstemän, politiker och näringsliv, är på väg. Särskilt nu när vi har så tydliga ambitioner att växa, säger näringslivsdirektör Yvonne Näsström.
På kort tid har Uppsala fått nya förutsättningar och antalet invånare väntas växa till 350 000 inom ett par decennier.
– Det är oerhört viktigt att Uppsala har ett tydligt fokus på att skapa arbetsstillfällen och de skapas i stor utsträckning av företagen. Vi har ett stort fokus på bostadsbyggande och genom det här programmet kan vi sätta ytterligare fokus på de nya jobben som vi behöver, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.
Programmet har tre stycken utgångspunkter. Det handlar om att främja tillväxt i befintliga företag, att fler företag ska etablera sig i Uppsala och att fler nya företag startas. De här utgångspunkterna har genererat i åtta mål som bland annat handlar om att Uppsala kommun ska bidra till utveckling och tillväxt. När programmet väl är antaget ska målen vävas in i varje nämnd och varje verksamhetsplan inom Uppsala kommun.
En betydande del av programmet ägnas åt att klargöra att kommunen ska verka för ett gott företagsklimat och erbjuda en god service åt företagen, något som kommunen tidigare kritiserats för. Under den tid då programmet tagits fram har man gjort analyser, haft samrådsmöten och gjort företagsbesök för att säkerställa att företagen och kommunen är överens om innehållet.
– Det företag i tillväxt säger att de främst behöver är mark och lokaler, tillgång till kompetens och bra service från kommunen. Därför är det också de sakerna vi fokuserar på, säger Yvonne Näsström.
Uppsalas näringsliv har i dag ett bra inflöde av kompetens från universiteten, men fler studenter behöver inse att det finns attraktiva jobb i Uppsala, att man inte behöver söka sig någon annanstans.
– Stora nationella företag har ofta möjlighet att medverka vid olika arbetsmarknadsdagar för studenter. Där måste vi bli bättre på att skapa lokala plattformar där små och mellanstora företag från Uppsala kan synas och möta studenter, säger Yvonne Näsström.
I programmet finns ett särskilt mål om att Uppsala ska ha ett väl utvecklat näringsliv inom kunskapsintensiva branscher.
– Det betyder inte att de branscherna på något sätt är finare än andra, alla jobb är lika viktiga. Men de kunskapsintensiva branscherna är ett viktigt draglok för hela näringslivet och skapar jobb i andra branscher. Det handlar om en multiplikatoreffekt, säger Yvonne Näsström.
Med kunskapsintensiva branscher menar man life science, tech/ICT, cleantech och avancerade material, samt korskopplingar mellan dessa.
Man anser att Uppsala har ett bra innovationsstödsprogram för framför allt små bolag, men även de stora bolagen med huvudkontor behövs i Uppsala för att 70 000 jobb ska bli verklighet.
– Om vi tar vara på den spetsen stärker det Uppsalas platsvarumärke och lockar hit fler företag, säger Yvonne Näsström.
Hur konkret är programmet och hur mycket är det ett dokument för att sprida en positiv bild?
– Handlingsplanen som hör till programmet tycker jag är väldigt konkret, säger Yvonne Näsström.
– Vi har fantastiskt goda förutsättningar i Uppsala och de behöver vi kommunicera ut så att fler vill etablera och investera här. Företagsklimatet är något vi skapar tillsammans och som också är baserat på en upplevelse, säger Marlene Burwick.
Det nya näringslivsprogrammet ska antas av kommunfullmäktige och var uppe på fullmäktiges bord i början av november men återremitterades då av oppositionen. De borgerliga partierna reserverade sig och ville bland annat ha in särskilda betoningar på besöksnäringens utvecklingspotential och småföretagarnas roll i näringslivet.
– Själva programmet utformning och bärande delar upplever jag att vi är helt överens om. Men det finns diskussioner kring mindre, men viktiga, detaljer. Men vår utgångspunkt är att det här ska gynna alla företag, från enmansföretag till våra största företag, säger Marlene Burwick.
Nu ska programmet ut på ytterligare en remissrunda. I dag, måndag, kommer Marlene Burwick och Yvonne Näsström tillsammans att presentera näringslivsprogrammet för framför allt företagare på Norrlands nation, klockan 13.