Så undviker du reafällor

Reaskyltarna i Uppsalas butiker lyser röda i sommarvärmen. Ju vackrare väder – desto fler som försöker locka med erbjudanden.

Foto: Pelle Johansson

Ekonomi, näringsliv & finans2018-07-11 10:00

I år tycks sommarrean ha startat tidigt och en del butiker har nu olika typer av utförsäljningar hela året om. Men att ha rea för ofta är inget som Kristina Westling, konsumentrådgivare på Uppsala kommun, rekommenderar.

– Butikerna kan ha rea när de vill, men de får enligt marknadsföringslagen inte ha det hela tiden. Det händer att butiker blir anmälda till Konsumentverket då de har haft rea lite för ofta och för länge, säger Kristina Westling.

Hur undviker man att handla hem fel saker?

– Mitt tips är att gärna titta, men att sedan gå hem och sova på saken innan du bestämmer dig. På så sätt kan du spara pengar och dessutom göra miljön en tjänst.

I början av sommarrean brukar många butiker ha en mindre prissänkning, medan man sedan sänker priserna mer efterhand, på exempelvis sommarkläder.

Får andrahandsvaror med sämre kvalité reas ut?

– Det är inte fel att sätta ner priset på ett demoex eller en vara med en defekt så länge butiken är tydlig med det. Däremot är det inte tillåtet att ta in tillfälliga partier av varor som butiken inte haft till ordinarie pris först, säger Kristina Westling.

Innan man ingår ett köp är det bra att kolla om öppet köp eller bytesrätt gäller. Under realisationer är det vanligt att det står ”reavaror bytes ej” på kvittot.

– Men om tröjan går sönder efter exempelvis två tvättar så har du rätt att gå tillbaka och klaga. Reklamationsrätten har du alltid om en vara inte håller måttet.

Går det att ångra sig om det blir rea efter att jag köpt något?

– Det är svårt att gå tillbaka veckan efter och kräva att få varan till det nedsatta priset. Du kan inte kräva att få tillbaka mellanskillnaden. Om du däremot köpt en vara med öppet köp, skulle du kunna lämna tillbaka varan och sedan köpa den igen till rea-priset.

Men om någon vill lämna tillbaka varan och priset är nedsatt efter att köpet skedde har man rätt att få tillbaka pengarna?

– Ja, du rätt att få tillbaka det pris du betalat, säger Kristina Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!