Academic Work har tillsammans med TNS Sifo frågat över 6 000 akademiker i Sverige som är i början av sin karriär vad de prioriterar när de väljer arbetsgivare.
– Det vi ser när det gäller Uppsala är att trevliga arbetskolleger och bra stämning rankas högst. I dag lever vi inte för att arbeta utan arbetar för att leva. Man vill att det ska vara trevligt att vara på jobbet, säger Sofia Gyllenhammar, omvärldsanalytiker på Academic Work.
I dag är det många nyutexaminerade som kan välja och vraka mellan arbetsplatser. Enligt Sofia Gyllenhammar har arbetsmarknaden blivit kandidaternas, snarare än arbetsgivarnas.
– Akademisk kompetens är en bristvara. Talanger försvinner fort och många arbetsgivare rycker i talanger även om de redan har jobb. Ingenjörer och arbeten inom teknik och IT sticker ut. I dag visar undersökningar att på varje examinerad IT-utvecklare går det fyra och ett halvt jobb och det finns ett större behov av ingenjörer än vad det finns totalt i Sverige, säger Sofia Gyllenhammar.
På lång sikt noterar Academic Work att status och titel fått mindre betydelse. Även kriteriet bra chef och ledarskap har fått minskad betydelse.
– I dag handlar det mer om vad en chef ska leda till och hur en bra arbetsplats ska upprätthållas snarare än om personen, säger Sofia Gyllenhammar.
Hennes uppmaning till arbetsgivare är att arbeta med befintlig personal för att kunna rekrytera ny.
– Många som söker jobb i dag tar kontakt med någon som redan finns på arbetsplatsen. Då fokuserar man inte på vad personen gör på jobbet, utan hur det är på jobbet och ofta får man ett ärligt svar, säger Sofia Gyllenhammar.