Den mår okej, säger Lisa Thörn, vd på Uppsala Citysamverkan som samordnar aktörerna i stadskärnan:
– Vissa butiker i stadskärnan har tappat det senaste året medan andra har gått bra. Det är svårt att ge en konkret helhetsbild, men det har varit tufft för många. Tufft, men inte alarmerande.
Att handeln har det tufft är dock inte unikt för Uppsala. Enligt de senaste prognoserna från branschorganisationen Svensk Handel kommer den svenska detaljhandeln att uppvisa en tillväxt under 2017, men tillväxten mattas av jämfört med tidigare år. Från organisationens sida beskriver man att handeln gör en ”mjuklandning” under 2017 och tillväxtprognosen har skrivits ner till 3 procent för det kommande året.
Det svenska konjunkturläget är fortsatt positivt vilket ökar konsumtionen. Samtidigt märks det inte tydligast i butikerna utan främst i hotell- och restaurangbranschen.
Lisa Thörn sitter med i Key City Group, ett nätverk där tolv av Sveriges största städer diskuterar centrumutveckling.
– Alla märker att det är tufft. I Stockholm har cityhandeln tappat nästan 10 procent och en av förklaringarna är Mall of Scandinavia, säger Lisa Thörn.
Även i Uppsala har externhandeln växt det senaste året. Ett ökat antal butiker gjorde att Gränbystaden ökade sin samlade omsättning med 13 procent under 2016 och närmade sig en omsättning på 2,5 miljarder kronor. Uppsala kommun saknar i dag en färsk policy eller strategi kring cityhandeln. I exempelvis Varberg finns en som i princip förbjuder externhandelsområden, staden har prisats för Sveriges bästa stadskärna.
– Jag tror inte på förbud, det är viktigt att vi har olika typer av handel i Uppsala, hela Uppsala ska må bra. Samtidigt vore det bra att ytterligare konkretisera vad Uppsala vill med själva stadskärnan, vad vi som verkar här och de som handlar här vill ha, säger Lisa Thörn.
En särskilt viktig fråga för cityhandeln är tillgängligheten. Många tycker att det finns få parkeringsmöjligheter och att det är dyrt att parkera.
– Det finns en mental bild av att det inte finns parkeringsplatser, men det gör det. Det pratas också om fler parkeringshus, men parkeringarna har så klart en prislapp, säger Lisa Thörn.
Det finns alltså mer att göra, både här och inom andra områden. Enligt Lisa Thörn står många företag på kö för att kunna etablera sig i stadskärnan men det krävs flexibilitet för att alla ska kunna växa och etablera sig på det sätt som de själva vill.
– Zara tog lång tid på sig för att hitta rätt lokal, de ville ligga mitt i smeten. I city kan du inte slå upp en stor köplada hur som helst utan det krävs långsiktig planering, säger Lisa Thörn.
Att Uppsalas stadskärna är döende är dock en lögn, åtminstone om man utgår från hur många människor som rör sig i stadskärnan. Uppsala City mäter flödena på olika platser i staden och under 2016 rördes sig fler människor på exempelvis Dragarbrunnsgatan och S:t Persgatan. Under fjolåret passerade 9 350 000 personer Stora Torget, även det en ökning jämfört med året innan.
Uppsala är alltjämt en stod stad med mycket folk och ett stort utbud. Det finns också många som fortsatt tänker och satsar framåt, menar Lisa Thörn.
– Exempelvis har Forumgallerian nu inlett en kraftig ombyggnation. Jag känner att vi har fastighetsägarna med oss i frågan om att satsa framåt. Om vi inte hade haft det hade jag känt en stor oro. Vi har en stark framtidstro, säger hon.