I Gränbystadens köpcenter hade gymnasieelever under fredagen dukat upp sina produkter och affärsidéer på ett 30-tal bord. Här fanns allt från te, hemmagjorda tvålar, fin choklad och pizzabitar till UF-företagare som arbetade med samhällsnytta som integration genom fotboll.
Inför mötet med allmänheten hade eleverna fått lära sig hur man agerar i en säljsituation. För många av eleverna var det första gången de skulle gå ut och försöka få okända personer intresserade av deras produkter eller tjänster.
– Vi har fått många nervösa samtal de senaste dagarna, men vår erfarenhet är att eleverna brukar få bra gensvar av många snälla Uppsalabor, säger Sofi Lahyani, regionchef och Anton Hegart, skolinspiratör på Ung företagsamhet i Uppsala.
Och bra gensvar blev det för många där de stod mitt i julruschen.
Det är nu femtonde året som UF-företagare står i Gränby köpstad. Med åren har intresset för att komma på uppfinningar och starta företag blivit större. Denna gång bidrog 13 gymnasieskolor i länet med sammanlagt 90 UF-företag som visar upp sig under fredag, lördag och söndag i Gränby. Den stora finalen för de unga företagarna blir på UF-mässan på Fyrishov i mars.
Fanny Nordfors, från Uppsala yrkesgymnasiums hotell- och konferensprogram i Ekeby, var en av dem som deltog under fredagen. Hon sålde tillsammans med två skolkompisar en smoothiemugg åt morgonstressade personer.
– Jag tycker det är bra att få prova på att driva företag. Vi har fått göra allt, från att sköta ekonomi och budget till att få in startkapital. Jag har lärt mig mycket av det här, säger Fanny Nordfors som kan tänka sig att starta eget i framtiden.
Även Edyta Sniezko och Hjalmar Karlsson från Thorén Business School anser att de lärt sig mycket.
– Det är en bra erfarenhet och det är roligt att få saker gjorda i verkligheten, inte bara i teorin, säger Hjalmar Karlsson, som var med och sålde ostknivar.
Andra riktade in sig på samhällsnyttiga produkter.
– Vi såg en säkerhetsbrist och kom på att vi skulle skapa en modern reflex åt ungdomar. Det finns ju nästan bara reflexvästar och gulliga reflexnallar åt barn, säger Olivia Storbacka som tillsammans med Hampus Möllegård med flera från Fridegårdsgymnasiet hade en rykande åtgång på mössor med insydda reflexer i garnet.
Anton Hegart berättar att varje företag har en extern rådgivare från näringslivet, någon utöver sin lärare, som kan hjälpa till att kanalisera all energi som finns till något produktivt.
Vad är syftet med UF?
– Det främsta syftet är att få unga människor att tro på sig själva och sin egen företagsamhet, säger Anton Hegart.
Han säger att det är otroligt häftigt att se hur enormt många utvecklas av att få ta egna initiativ och ha eget ansvar över en process.
– Varje företag har också en extern rådgivare från näringslivet, någon utöver sin lärare, som kan hjälpa till att kanalisera all energi som finns till något produktivt, säger Anton Hegart.