– Där borta ligger företagshotellet som jag nämnde. Det sitter ihop med huset vi är i, så det fysiska avståndet är inte stort mellan SLU och företagen.
Det berättar Sara Brännström och pekar mot en byggnad ungefär 100 meter längre bort. Hon är projektledare för satsningen Green Innovation Park (GIP), ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och fastighetsbolaget Akademiska hus som är tänkt att främja samverkan mellan gröna företag och Ultunas akademiker.
Förra våren skrev UNT om projektet, som då precis hade påbörjats och som nu kommit en bit in i sin uppstartsperiod. I januari fick SLU och Akademiska hus sex miljoner kronor av Tillväxtverket för projektet.
– Det är för att bygga upp det här, så att vi kan jobba mer intensivt under uppstartsfasen fram till 2018. Få fart på uthyrningen och få hit tillräckligt många företag för att kunna jobba intensivare med samverkansformerna. Vår vision är att det ska finnas 200 företag här år 2030, säger Sara Brännström.
Samverkan är ett nyckelord som hon ofta återvänder till angående GIP. Tanken är att företag ska få en större plats i Ultuna och lättare kunna integrera både med andra företag men också med forskningen som bedrivs och de studenter som arbetar där. Det minskade avståndet till varandra hoppas man ska leda till mer spontana möten och därigenom även mer innovation.
– GIP kommer fungera som en katalysator för de här mötena. Vi ser samverkan som en trappa kan man säga. Man börjar kanske med spontana mötena där man ses ute nånstans här på området, till att man har ett mer formellt möte för att diskutera en gemensam fråga. Så småningom blir man kanske mer stadigvarande partners eller söker gemensamma forskningsmedel.
Finns det en risk att den akademiska sidan i Ultuna hamnar i skymundan om företag tar en allt större plats?
– Det är uppbyggt kring samverkan och en stark aktör i det är akademien. Vi vill se det som en dynamisk miljö där det finns plats för båda delar. Ultuna har hittills varit dominerat av akademi, nu vill vi öppna upp och skapa en mer blandad miljö med företag och andra organisationer.
Du tror inte att det kan uppfattas som att studenter pressas till att inrikta sig mer på forskning för företagens skull?
– Studenterna har hittills visat stort intresse för möjligheten att möta företag och potentiella arbetsgivare under sin studietid.
Jakob Söderberg är vice vd för företaget Växa Sverige, som arbetar med rådgivning och service för lantbrukare, framförallt mjölkbönder. Sedan årsskiftet har företaget ett av sina kontor förlagt till Ultuna som en del av GIP.
– Vi tror att näring behöver komma närmare akademin för att vi bättre ska kunna förklara behovet som finns, så att man har en gemensam bild av vilka utmaningar som finns, säger han.
Jakob Söderberg förklarar att möjligheten till mer spontana möten och samarbeten, som Sara Brännström pratar om, är en faktor till flytten.
– Det är lätt att få internationell kontakt med IT, men jag ser ett värde i närheten. Att man ses och kan säga att ”vi träffas i nästa vecka!”.
Han betonar också att det handlar om en balans mellan näringen och forskningen.
– Vi tänker inte göra SLU kommersiellt. Ytterst har vi ett gemensamt mål och det är att det svenska jordbruket ska få vara kvar.