Uppsalaföretag på väg att lyckas

Uppsalaföretaget Enreduce Energy Control har tecknat ett ramavtal med Ikano Bostad. Det här kan bli stort för oss, säger Lars Lindström, en av grundarna.

Förhoppningsfull. Lars Lindström på Enreduce Energy Control AB tror att ett samarbete med Ikano Bostad kan öppna fler dörrar för dem.

Förhoppningsfull. Lars Lindström på Enreduce Energy Control AB tror att ett samarbete med Ikano Bostad kan öppna fler dörrar för dem.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ekonomi, näringsliv & finans2018-02-17 20:49

EnReduce är ett energi- och värmesystem som utvecklats av Lars Blekastad i Uppsala.

– Systemet mäter hur mycket värme som finns lagrad i huskroppen, tar till vara på den värmen och reglerar hur mycket värme som behöver tillföras, säger Lars Lindström.

Systemet tar även hänsyn till värme som tillförs bostäderna genom solstrålning, elektriska hushållsmaskiner med mera. Genom att värmetillförseln blir mer exakt går det med systemet att spara 15–25 procent på energikostnaderna och få en mer jämn och behaglig inomhusvärme, enligt tillverkarna.

– Vi märker också ett allt större intresse för hur vårt system kan automatisera energi- och värmetillförseln. Det innebär att förvaltnings- och fastighetspersonal med ansvar för energifrågor inte behöver lägga tid på att själva reglera inomhustemperaturer, säger Lars Lindström.

Företaget har de senaste månaderna fått flera nya order och hade förra året en omsättning på drygt 3 miljoner kronor. Bland kunderna finns bostadsrättsföreningar i Uppsala, Studentstadens samtliga fastigheter i Uppsala, Vasakronan, HSB, flera fjärrvärmeföretag och många kunder i Norge.

Vad innebär kontraktet med Ikano bostad?

– Det kan bli stort för oss. Ikano bostad bygger ju många nya lägenheter, men de äger också fastigheter. Främst har de lägenheter i Stockholm, Mälardalen och Öresundsområdet.

Kommer ni nyanställa?

– Det är svårt att svara på än. I dag är vi bara sex personer anställda på konsultbasis. Programvaran producerar vi själva och systemet är relativt enkelt att installera. Hårdvara behövs bara i vissa byggnader. Men vi får se vad som händer framöver, säger Lars Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!