Uppsalaföretaget storsatsar

Bioteknikbolaget Olink i Uppsala mångmiljonsatsar på sin nya produkt Proseek. Tekniken är unik och kan ge företaget en plats bland de stora på världsmarknaden.

Avancerad forskning. Jon Heimer berättar att Olink kan analysera  92 olika proteiner ur en miljondels liter blod.

Avancerad forskning. Jon Heimer berättar att Olink kan analysera 92 olika proteiner ur en miljondels liter blod.

Foto: Nina Leijonhufvud

Ekonomi, näringsliv & finans2015-11-10 08:05

Olink utvecklar tester för så kallade proteinbiomarkörer som används inom medicinsk forskning för att möjliggöra rätt behandling till rätt grupp av patienter. Olinks senaste teknik gör det möjligt att analysera upp till 92 proteiner ur en miljondels liter blod. Det är bolaget ensamt i välden om.

Intresset för att få fram mer träffsäkra behandlingsmetoder är stort. Bland annat har president Barack Obama startat ett initiativ för att få fram mer effektiva mediciner baserat på avancerad bioteknisk forskning.

– Nittio procent av dagens läkemedel är bara effektiva på femtio procent av patienterna. Det innebär att vi ger massor av medicin till patienter utan effekt. I stället drabbas de av biverkningar. Kostnaderna för samhället är också stora. Bara i USA räknar man med att ineffektiva läkemedel kostar samhället 350 miljarder kronor om året, säger Olinks Vd Jon Heimer.

Olinks teknik går förenklat ut på att på proteinnivå identifiera vilken behandling olika patientgrupper har bäst nytta av. Med bolagets biomarkörer kan prover från en mängd patienter med en viss sjukdom analyseras för att se vilka grupper som svarar bra respektive dåligt på en viss typ av medicin.

– Det gör det möjligt att ge en effektivare behandling till olika grupper och individer. Vissa kanske behöver en mindre mängd eller en annan sorts medicin kombinerat med andra faktorer som motion eller speciell kost. I dag finns ofta bara en enda behandling som ska passa för alla. Det fungerar dåligt, säger Jon Heimer.

Olink säljer inga stora, avancerade maskiner. Produkten består av små plaströr med så kallad reagens som används vid själva analysen. Kunder är forskare vid olika universitet välden över, läkemedelsföretag och på sikt enskilda läkare som vill kunna ge sina patienter bättre behandling.

För att kunna satsa på Proseek har Olink sålt sin gamla produktlinje Duolink till ett amerikanskt företag. Den fungerade på ett likartat sätt men inte med samma bredd och effektivitet. Olink fick drygt 100 miljoner kronor i affären.

– Pengarna ska vi använda för att vidareutveckla Proseek här i Uppsala. Det är här basen för vår specialkompetens finns. Vi anställde 20 personer förra året och räknar med att anställa 20 till nästa år bland annat för lansering internationellt, säger Jon Heimer.

Vilka är de stora marknaderna?

– Främst i USA och Europa. Men på sikt hela världen. Det här kan bli riktigt stort.

Olink har forskat på tekniken i över tio år. Den har tagits fram av professor Ulf Landegren och hans forskargrupp vid Uppsala universitet. Han är också grundare till bolaget.

Olinks metod för att hitta proteinbiomarkörer i blodprov, enstaka celler och en rad andra biologiska prover bygger på att två specifika antikroppar binder till sitt målprotein. På varje antikroppspar sitter unika DNA-molekyler som hittar varandra när antikropparna bundit till sitt målprotein. Det ger en signal som kan avläsas digitalt. Metoden mäter 92 proteiner samtidigt i en miljondels liter prov vilket är världsunikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!