Valet föll på senap

I december 1935 när bilden är tagen höll senapen på att bli Upsala Ättiksfabriks huvudprodukt. Foto: Paul Sandberg/Upplandsmuseet

I december 1935 när bilden är tagen höll senapen på att bli Upsala Ättiksfabriks huvudprodukt. Foto: Paul Sandberg/Upplandsmuseet

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2015-10-04 08:15

När Holmgrens Ättiksfabrik drog igång sin tillverkning i Uppsala år 1885 var det få som visste var det hela skulle sluta. Ättikstillverkningen pågår för fullt fram till tidigt 1920-tal då fabriken säljs, ny utrustning installeras och de nya ägarna börjar fundera på vad som mer kan tillverkas i fabriken.

Enligt Eva Nicklasson, som skrivit en uppsats om företagets historia, talades det om både karameller och sylt. Men valet kom att falla på senap. Senapstillverkning var nämligen det som skulle kräva lägst investeringskostnader. Senapen får namnet Slotts och i takt med att hushåll i Sverige börjar använda allt mindre ättika blir senapen ryggraden i företaget.

Företaget växer snabbt och är tidigt ute med att satsa på reklam, exempelvis i form av neonskyltar. Omsättningen ökar hela tiden, nya fabriker byggs och sortimentet utökas.

Men i början av 1970-talet säljs hela företaget till en utländsk ägare och kommer sedan att byta ägare flera gånger. Anställda i Uppsala börjar flyttas till andra städer och så håller det på fram till år 2008 när fabriken till slut lägger ner. Senapstillverkningen flyttas till Polen men trots detta har Slotts senap starka band till Uppsala och många förknippar fortfarande produkten med staden, detta trots att senap alltså aldrig var tanken från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!