"Vanligt att vi köper nästan samma varor varje år"

När julen knappt är över startar mellandagsrean. Här är några knep för att undvika de vanligaste köpfällorna.

Foto: Pelle Johansson

Ekonomi, näringsliv & finans2018-12-25 21:05

Black Friday, julhandeln och mellandagsrean flyter ihop allt mer. Men vad ska jag som kund tänka på bland alla röda skyltar i butikerna och lockrop i mejlkorgen?

– Generellt sett är det samma juridiska regler enligt marknadsföringslagen som gäller under hela året. Butikerna får ha rea när de vill, men de får inte ha det för ofta eller för länge, säger Kristina Westling, konsumentrådgivare på Uppsala kommun.

Ett bra tips för att inte hamna i de vanligaste reafällorna är att börja med att fundera på vad du behöver innan du går ut på mellandagsrean.

– Exempelvis är det bra att kolla igenom garderoben och teknikprylarna innan du går ut på rean, säger Kristina Westling.

Om du hittar något oväntat är ett bra tips att sova på saken innan du bestämmer dig. Ett annat alternativ är att fråga om varan går att lägga undan ett par timmar medan du går och fikar eller gör något annat.

När det gäller lockpriser är det också vanligt att vi dras till varor som liknar det vi redan har hemma.

– Ja, det är exempelvis lätt att lite för snabbt lockas att köpa ett klädesplagg med 70 procents rabatt, för att sedan upptäcka att du kanske redan har en nästan likadan blus hemma, säger Kristina Westling.

Ett annat tips är att kolla om det är bytesrätt eller öppet köp på det du köper.

Går det att få rabatt om en butik sänker priset dagen efter någon köpt exempelvis en mobiltelefon?

– Butikerna har ingen skyldighet att informera om att de tänker sätta ner priset framöver. Men om öppet köp gäller så borde du kunna lämna tillbaka varan och få tillbaka pengarna, säger Kristina Westling.

Efteråt finns inget hinder från att köpa varan till reapriset, förutsatt att öppet köp gällde från början förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!