En sprakande lägereld på storbildsskärm, korgar att lägga mobilerna i, kaffe serverat i kåsor och bröd att bryta med bordsgrannarna mötte deltagarna på årets Disting. Tanken var att ju mer vi digitaliserar samhället desto viktigare blir det att mötas fysiskt och lyssna på varandra.
Jennie Claesson, regionchef på Handelskammaren, inledde från scenen.
– Vi har en vision om att Uppsala län ska bli bäst på digitalisering. Och vi vet att det inte är omöjligt att uppnå. Sedan tidigare vet vi att vi kan flytta berg tillsammans, sa Jennie Claesson.
Hon påminde deltagarna om att Distinget 2015 satte upp ett mål om fyrspår och 100 000 nya bostäder, vilket nu är på väg att förverkligas.
Estländaren Yoko Alender, arkitekt och expert på smarta städer, var huvudtalare på Distinget som liksom tidigare år samlade drygt 150 av länets beslutsfattare inom näringsliv, politik och akademi.
Estland beskrivs i dag som det land i Europa och kanske världen som är bäst på digitalisering.
– Vi digitaliserar för att få en bättre livskvalitet och för att spara. Staten tog ansvar för att ta fram ett säkert digitalt id-kort som alla ester har i dag och som går att använda till nästan allt, sa Yoko Alender bland annat.
På frågan hur samhället har ändrats efter digitaliseringen säger hon så här:
– Numera går fler ut för att äta och träffa folk. Restaurangbranschen har vuxit jättemycket.
Mohamad Hassan (L) frågade om det skapats klyftor till dem som inte hänger med.
– Nej, i Estland är vi fortfarande lite gammaldags genom att den som exempelvis inte lyckas få tag i en läkare, frågar någon vän som är läkare hur man gör. Yngre lär äldre så det har fungerat, säger Yoko Alender.
Under dagen gjorde också Kalle Sandhammar, chefredaktör på UNT, Ulrika Hedman, från Länsförsäkringar, Henrik Svankvist, från Rosendal Fastigheter och Sigrid de Geyter, vd på Uppsala Vatten, korta inlägg om hur de arbetar med digitalisering på sina företag.
– Ledarskapet är viktigt för att lyckas. Skapa trygghet och experimentlust, våga släppa kontrollen. Det är också viktigt att alla är delaktiga, att det inte är en grupp som väljs ut att sköta utvecklingen, sa Ulrika Hedman bland annat.
Liksom tidigare år byggde Distinget också en hel del på interaktivitet. Deltagarna fick svara på frågan: Vad är digitalisering för mig? Svaret från de flesta blev orden effektivisering, framtid, möjligheter och oro.
Programmet avslutades med en workshop under ledning av Per Mosseby där deltagarna tillsammans skulle ta fram förslag på hur Uppsala ska bli bäst i Sverige på digitalisering.
LÄS MER: Under kvällen kommer UNT även att rapportera om vilka årets pristagare av Peter Egardt-stipendiet och Guldhjärtat blir.