Viktigt val för Uppsala

Årets presidentval är viktigt för Uppsalas ekonomi och näringsliv, kanske det viktigaste någonsin. Vem av kandidaterna som väljs spelar roll för Uppsala, men ingen av dem är egentligen särskilt bra.

Foto: Andrew Harnik

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-30 13:40

– Rent ekonomiskt är det mer som står på spel i det här presidentvalet än på väldigt, väldigt länge, kanske någonsin, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare som också hanterar statistik för Uppsala.

Handel och USA:s ekonomiska förbindelser med resten av världen har stått i centrum under årets valrörelse, det har bland annat handlat om handelsavtal, export- och importinvesteringar. Hur USA väljer att agera i de här frågorna får effekt på Sverige och för Uppsala län. USA är Sveriges viktigaste exportmarknad utanför Europa, i fjol exporterade Sverige varor för 91 miljarder kronor till USA.

– Uppsala har särskilt mycket export till USA och är särskilt beroende av den amerikanska handeln, Andreas Hatzigeorgiou.

I fjol uppgick Uppsalas varuexport till USA till 2,5 miljarder kronor. Uppsala är också den region som ökar exporten mest, under förra året ökade länets export med 18 procent jämfört med året innan, mest av alla län i landet. Sett till olika branscher är det läkemedelsföretagen som utmärker sig, varusegmentet kemikalier, kemiska produkter och läkemedel dominerar.

– USA är en viktig handelspartner för Sverige, men ännu viktigare för Uppsala. USA är Uppsalas största exportmarknad och nästan var tionde exportkrona kommer därifrån, säger Andreas Hatzigeorgiou.

En stor del av presidentvalsrörelsen har handlat om vilken handelspolitik USA ska ha de kommande åren. Andreas Hatzigeorgiou menar att presidenten har mer makt över handelspolitiken än vad många tro, kongressen måste inte godkänna allt som gäller handelspolitiken. Under valrörelsen har både Hillary Clinton och Donald Trump varit ganska skeptiska till frihandel.

– Blir det så att nästa president genomför en mer strikt handelspolitik med mindre öppenhet och konkurrens så kan det drabba svenska företag och företag i Uppsalaregionen.

Konkret kan det exempelvis handla om förändringar gällande tullavgifter. Om man exempelvis inför en tull på läkemedel från Europa kan det slå negativt mot Uppsala. Ett annat känsligt område är den amerikanska offentliga sektorn. Här upphandlas varor och tjänster för miljarder kronor varje år.

– Vi har hört argument under presidentkampanjen att USA bör handla mer amerikanskt och det kan slå mot svenska företag, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Sett till de två kandidaterna är osäkerheten större när det gäller Donald Trumps agenda, enligt Andreas Hatzigeorgiou. Trump har hårdast drivit en agenda för mer inhemsk handel.

– Samtidigt ska man inte tro att Hillary Clinton är någon mirakelkur för svensk tillväxt. Även hon har varit relativt kritisk mot fler frihandelsavtal som ju EU håller på att förhandla fram med USA och som ligger i Sveriges intresse, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Den typ av president som skulle vara bäst för Uppsala är enligt Andreas Hatzigeorgiou en pragmatisk president som är framåtblickande vad gäller ekonomi och innovation.

– USA behöver bli mer öppet mot omvärlden, särskilt när det gäller handel med Europa. Det finns en bild av att USA är en fri och öppen marknad, men så är det inte i alla avseenden.

Det är också viktigt att presidenten tar större ansvar för de globala ekonomiska utmaningarna. Enligt Andreas Hatzigeorgiou står mycket på spel för en region som Uppsala den 8 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!