Vill ha fler vägar till Arlanda

En förutsättning för att Brommas flygtrafik ska kunna flyttas till Arlanda är att den eftersatta infrastrukturen först byggs ut. Det menar Sigtuna kommuns kommunalråd, Ibrahim Khalifa (S).

Trafik. E4 i norrgående körriktning på eftermiddagen, Det är mycket bilar på liten yta, vilket ökar risken för olyckor.

Trafik. E4 i norrgående körriktning på eftermiddagen, Det är mycket bilar på liten yta, vilket ökar risken för olyckor.

Foto: David Petersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-06-23 13:28

I mars i år presenterades en statlig rapport om att flygkapaciteten på Arlanda måste öka med en fjärde bana och att Bromma föreslås flytta dit till år 2038. Ibrahim Khalifa ställer sig frågande till hur kapaciteten ska kunna utvecklas med dagens eftersatta infrastruktur.

– Innan man funderar på att flytta Bromma till Arlanda så måste ett antal problem lösas. Det handlar om möjligheterna att ta sig till och från flygplatsen. Som jag ser det måste dessa åtgärder vara på plats inom fem till tio år, säger Ibrahim Khalifa.

Det är i huvudsak fyra punkter som han lyfter fram: Breddning av E4 mellan Arlanda och Upplands Väsby, en ny avfart vid Måby trafikplats, bygge av den så kallade Norra böjen samt förbättring av nuvarande kollektivtrafik till och från Arlanda.

– Det här är inte några nya problem. I dag tvingas folk sitta i bilköer. Och lastbilstransporter till och från Arlanda går genom våra bostadsområden enbart för att infrastrukturen runt Arlanda är eftersatt, säger han.

En utbyggnad av motorvägen mellan Arlanda och Upplands Väsby till fyra filer är en del.

– En prioritering av E4 mellan Arlanda och Upplands Väsby är akut. Maxkapaciteten ligger i dag på 70 000 fordon per dygn, men redan nu passerar 80 000 fordon per dygn. Att folk ska behöva sitta i köer är både ett samhällsekonomiskt och miljömässigt problem.

En annan flaskhals som han pekar ut är det faktum att det enbart finns en avfart till Arlanda från E4 norrut. En ny avfart behöver därför byggas vid Måby trafikplats.

– Händer det något så finns det i dagsläget endast en avfart mot Arlanda. Bilister som missar den måste åka till Knivsta och vända. I norrgående finns det å andra sidan två avfarter mot Arlanda, säger han.

En annan avgörande satsning är Norra böjen, en 400 meter lång järnvägssträcka som ska förbinda Arlanda med Märsta som bland annat skulle innebära mer godstransport via järnväg i stället för lastbil men även bättre kollektivtrafik.

– Norra böjen har det pratats om hur länge som helst. Arlanda flygplats är även förberedd för att kunna anslutas. Det handlar om relativt små pengar för att få till Norra böjen och en ny Måbyavfart. Jag har sett preliminära kalkyler på 300 miljoner och 60 miljoner kronor.

Kan Sigtuna kommun bli en delfinansiär av Norra böjen och Måbyavfarten?

– Nej, det är inte rätt att våra kommuninvånare ska behöva betala för dessa satsningar två gånger, dels via den statliga skatten och i så fall via den kommunala skatten.

Är du helt emot en kommunal finansiering?

– Vi kan titta på saken. Men det känns inte som en rimlig ansvarsfördelning.

En annan återkommande fråga är svårigheterna att ta sig till Arlanda från Märsta eller Sigtuna med kollektivtrafik.

– Kommuninvånare som jobbar på Arlanda måste kunna ta sig dit med kollektivtrafiken. Nu är den möjligheten starkt begränsad. Arlanda har i dag runt 20 000 arbetstillfällen. Vid 2038 beräknas antalet ligga på närmare 50 000. I dag är det lättare att ta sig till Arlanda från Upplands Väsby eller Knivsta, än från Märsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!