Vill ta AI ett steg längre

"AI kommer att ta över." Det säger Emil Romanus, vd för Uppsalaföretaget Teorem som specialiserat sig på tillämpningar inom artificiell intelligens.

Emil Romanus är vd för Teorem AB, som är nyinflyttade i Kungsporten. "Tidigare satt vi på 50 kvadrat i en lokal i Enköping", berättar han.

Emil Romanus är vd för Teorem AB, som är nyinflyttade i Kungsporten. "Tidigare satt vi på 50 kvadrat i en lokal i Enköping", berättar han.

Foto: Jonas Kihlander

Ekonomi, näringsliv & finans2018-05-27 17:00

Automatiserade lösningar kommer att ersätta det mesta.

– Vi kommer inte att ha någon telefon eller dator i hemmet. Smart, automatiserad teknologi kommer att göra livet mycket enklare för oss.

Om digital transformation är ett hett område, är AI enligt många själva brännpunkten. Men det finns också en oro, över allt från att arbetstillfällen försvinner till att "robotarna ska vända sig emot oss".

– Ja, massor av jobb kommer att försvinna, men samhället kommer att bli annorlunda, det kommer inte vara nödvändigt att jobba så mycket som vi gör nu, säger Emil Romanus.

Vad kan AI och maskininlärning egentligen göra? I stort sett vad som helst. På hemsidan skriver Teorem: "Kom till oss med era galnaste idéer." En sådan idé var att kunna spåra parasiter i ett bisamhälle med hjälp av AI. Nyligen vann biodlaren Björn Lagerman pris för innovationen BeeScanning, som bygger på teknik utvecklad av Teorem.

– Han hade vänt sig till flera IT-konsulter, men ingen kunde hjälpa honom. Vad han ville var att analysera foton på bisamhället för att kunna spåra parasiter. Vi sa att det här är precis vår grej.

Med stöd från bland annat Jordbruksverket utvecklade de en teknik som på bilder med över 1 000 bin kunde utröna vilka som var smittade med parasiter, hur många de var, var drottningen befann sig, med mera.

Ofta handlar utveckling av AI om att först lära in, att mata den tänkta tekniken med "träningsmaterial" som Emil Romanus kallar det. I bi-fallet fick Lagerman själv analysera tusentalet bilder och markera var parasiter fanns så att programmet kunde lära sig. Det färdigutvecklade resultatet, en app, sköter nu hela processen, från fotografering till analys.

Appliceringen av AI kan komma att påverka allt i vår omgivning, tror Emil Romanus. I synnerhet sjukvården.

– Sjukvården är en bra bransch, där finns det massor av material för inlärning. I framtiden kommer det inte behövas en läkare för att se på en röntgenbild huruvida det är ett brott och hur det ska behandlas, det blir automatiserat.

Emil Romanus berättar vidare om ett särskilt område där man använder sig av så kallade generativa neuronnät (Generative Adversive Networks) för att bearbeta bilder. Det har lett till flera virala sensationer som blev kända som "deepfakes", där några bland annat roat sig med att träna en AI att konvertera Donald Trump till en skådespelare, Nicholas Cage.

– Det såg precis ut som att det var Cage som höll talet, fast med Trumps röst.

Det har också förekommit många videor där olika politiker och kändisar fått sina ansikten ersatta eller satts på andras kroppar i mer eller mindre barnförbjudna scener.

Men tekniken öppnar givetvis för mer seriösa möjligheter.

– Vi arbetar just nu med en auktionsbyrå. De vill ha en viss stil och ljusförhållande på sina bilder och gör retuscheringen själva på varje bild. Den processen tar vi nu fram en automatisering för så att alla deras bilder kan få den särskilda stilen. Här tränar vi alltså AI:n att ta en input och konvertera den till en annan.

Men i förlängningen kan möjligheterna leda till stora problem, till exempel vad gäller rättssäkerhet. Om man kan manipulera någons ansikte eller röst helt utan konstgjord känsla blir bevisföringen väldigt svår.

Grovt sett finns det två sorters AI: specifik och generell. Den specifika kan egentligen inte tänka själv utan är tränad. Den generella ligger mer i framtiden och är det som skapat en viss rädsla. Kommer självtänkande AI att ta över?

– Även om AI skulle utveckla en egen vilja och kanske attackera människor, ser jag inte det som ett så stort problem – eller någon skillnad mot i dag. Människan attackerar ständigt sig själv, det finns så mycket konflikter världen över.

Emil Romanus pekar också på det orimliga i den negativa uppmärksamheten vid olyckor med självkörande bilar. Det sker olyckor hela tiden med människor som förare inblandade.

Framöver satsar Teorem hårt på att växa. Mest på organisk väg, vilket man gjort hittills, men kanske också genom kapital utifrån för att få hjälp med tillväxten.

– Men hittills har vi växt helt organiskt och haft nöjda kunder som vi skapat bra lösningar till.

Framtiden ser med andra ord ljus ut.

Teorem AB

Startade 2015 och har åtta anställda, men växer kraftigt och räknar med att fördubbla antalet anställda i år. De är nyinflyttade i Klöverns lokaler i Kungsporten.

Bolaget grundades av Storvretasonen Emil Romanus och Daniel Hjerth, som är utvecklingschef, och har gått med vinst varje år. Omsättningen för 2017 var 4,45 miljoner, resultat efter finansnetto var 1,12 miljoner.

I slutet av 2019 siktar Teorem på att etablera sig internationellt.

Ett teorem är ett vetenskapligt påstående som kan bevisas. Begreppet förekommer inom logik och matematik. Ett av de tidigast utvecklade områdena inom AI är så kallad automatisk teorembevisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!