Antalet råttsaneringar slår nya rekord

2019 ser ut att bli råttans år. Igen. Antalet saneringar fortsätter att öka kraftigt och allt talar för att 2019 blir ett rekordår.

Antalet saneringar mot råttor slår nya rekord varje år.

Antalet saneringar mot råttor slår nya rekord varje år.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Arkiv

Ekonomi2019-10-24 10:00

– Råttorna är numera ett stort problem under hela året, men antalet saneringsärenden fullkomligt exploderar under hösten med en tydlig topp i oktober, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Saneringsföretaget Nomor har hittills i år genomfört över 31 000 råttsaneringar i landet, vilket talar för att fjolårets rekordsiffra på drygt 36 000 saneringar kommer att slås med råge. Från 2011 till 2018 har företagets saneringar ökat med över 400 procent, enligt statistik från Trygg-Hansa och Nomor. Även i Uppsala län räknar man med att det blir ett rekordår när det gäller antalet råttsaneringar.

– När kylan kommer söker sig råttorna inomhus på jakt efter värme och mat, se därför till att täta springor och hål i huset för att minska risken, säger Håkan Franzén.

Det största företaget på marknaden när det gäller skadedjurbeskämpning, Anticimex, ser samma tendens och gör allt fler utryckningar.

– Råttorna verkar frodas och bli fler för varje år. Antalet utryckningar som vi gör ökar för varje år, vilket tyder på att råttorna blir fler. Det finns inget som visar att vår tolerans mot råttor har minskat, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Anticimex lokala statistik för Uppsala län vittnar om en ökning av antalet saneringar på 58 procent de senaste fem åren. Från 726 påbörjade saneringar år 2014 till 1 147 stycken under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!