Capella har gÄtt i konkurs

Flytten frÄn Rackarberget blev slutet. Nu har Capella gÄtt i konkurs. DÀrmed har tre sociala företag i Uppsala gÄtt under pÄ kort tid.

Eva Nelin och Petter Hedin anser att kommunen svikit Capella, som nu gÄtt i konkurs.

Eva Nelin och Petter Hedin anser att kommunen svikit Capella, som nu gÄtt i konkurs.

Foto: Lars Johansson

Ekonomi2019-11-17 11:00

Eva Nelin har varit verksamhetschef pÄ Capella sedan starten och tycker att nedlÀggningen kÀnns vemodig.

– Jag kĂ€nner sorg. Det hĂ€r har varit en vĂ€l fungerande verksamhet, sĂ€ger hon.

Början till slutet blev flytten frÄn Rackarberget dÀr man haft sin verksamhet med second hand-försÀljning, kafé och cykelverkstad. Sista tiden var man omkring 10 anstÀllda, tidigare betydligt fler. Tidningen har tidigare skrivit om Capellas uppgivenhet efter flytten dÀr verksamheten för det sociala företaget aldrig kom i gÄng igen. Tidigare i veckan försattes företaget i konkurs.

– Den nya lokalen i Ekebybruk som vi blev hĂ€nvisade till höll inte mĂ„ttet och vi fick den aldrig anpassad av kommunen för de verksamheter som vi Ă€gnar oss Ă„t. Det fanns till slut ingen annan utvĂ€g Ă€n konkurs, sĂ€ger Eva Melin.

– Lokalen dĂ€r cykelreparatörerna var tĂ€nkta att hĂ„lla till saknade ventilation. Köket bestod bara av ett pentry som vi aldrig skulle fĂ„ godkĂ€nt för vĂ„r kafĂ©verksamhet. Eftersom lokalen skulle anvĂ€ndas som publik lokal krĂ€vs dessutom tvĂ„ utrymningsvĂ€gar, vilket den inte har, sĂ€ger Eva Nelin.

Trots pÄstötningar till Uppsala kommun, som stöttat verksamheten ekonomiskt, hÀnde inget, anser Eva Nelin och Petter Hedin, ordförande för Kooperativet Capella.

– Jag har inget förtroende för Uppsala kommun lĂ€ngre, sĂ€ger Petter Hedin.

Annika Vogel, avdelningschef pĂ„ omsorgsförvaltningen, anser inte att kommunen svikit Capella. 

– Vi har haft en dialog hela tiden om de nya lokalerna och varit beredda att göra de anpassningar av lokalerna som man önskat, sĂ€ger hon.

– Vi har uppfattat det som att Capella inte velat vara i lokalerna vid Ekebybruk utan hade föredragit en annan lokal dĂ€r Uppsala kommun inte Ă€r fastighetsĂ€gare.

DÀrmed har tre sociala företag pÄ kort tid gÄtt i konkurs i Uppsala. Förutom Capella har Àven Social Ekonomi och Ting & Kaka tvingats lÀgga ned. Sociala företag erbjuder anstÀllningar och praktikplatser Ät personer som stÄr utanför den ordinarie arbetsmarknaden, till exempel psykisk ohÀlsa. Totalt berörs omkring 50 anstÀllda av de tre konkurserna.

– Det Ă€r naturligtvis beklagligt att tre sĂ„ uppskattade verksamheter lagts ned pĂ„ kort tid. Omsorgsförvaltningen har stöttat Capella under mĂ„nga Ă„r, de andra tvĂ„ företagen har fĂ„tt sitt stöd via arbetsmarknadsnĂ€mnden. Jag kan inte se nĂ„got samband mellan de tre nedlĂ€ggningarna, sĂ€ger Annika Vogel.

Kooperativet Capella flyttade frÄn sina gamla lokaler i slutet av augusti.
Kooperativet Capella flyttade frÄn sina gamla lokaler i slutet av augusti.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!