Hon kan bli Sveriges bästa hållbarhetschef

Uppsalabon och tidigare politikern Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, är en av finalisterna till Aktuell hållbarhets utmärkelse Sveriges bästa hållbarhetschef.

Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, kan bli Sveriges bästa hållbarhetschef.

Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, kan bli Sveriges bästa hållbarhetschef.

Foto:

Ekonomi2021-11-16 20:00

Sedan 2014 har Aktuell hållbarhet utsett Sveriges bästa hållbarhetschef. Nu har årets finalister utsetts, och en av dem är Uppsalabon Åsa Domeij vid Axfood.

– Det är alltid roligt att arbetet uppskattas, säger hon.

Finalisterna är framtagna av Aktuell hållbarhets läsare och en jury.

– Jag har i flera år hållit på med rapporten Mat 2030 som innehåller förslag till den svenska livsmedelsstrategin, sånt vi tycker att näringslivet ska göra och sånt vi tycker att politiker ska göra.

I den sjätte versionen av rapporten som publicerades hösten 2021 finns 100 förslag till en hållbar livsmedelsstrategi.

undefined
Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, kan bli Sveriges bästa hållbarhetschef.

– Konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion handlar om att satsa på hållbarhet i kombination med förädling och innovation. Det finns olika åsikter om konkurrenskraft, vissa menar att det är viktigt att sänka miljö- och djurskyddskrav för att göra det billigare. Vi menar att Sverige inte kommer att kunna konkurrera med den billigaste maten ändå så då är det hållbarhet som ger konkurrenskraften.

Att arbeta hållbart är viktigt av flera anledningar enligt Domeij. För att kunna rekrytera personal, spara resurser – och för att rädda världen.

– Det är extra roligt att jobba med hållbarhet inom en bransch där det finns ett allmänintresse. Alla har någon relation till livsmedelsbutiker och mat, säger Domeij.

Övriga finalister är Andreas Foller vid Scania, Lina K Wiles vid Elis textil services och Lingyi Lu vid Söderberg & partners.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!