"Kommunen gör sig mer och mer otillgänglig"

Hur skapar man ett företagarvänligt klimat i Uppsala? Kommunens politiker och tjänstemän har en del att fundera på efter den senaste rapporten över företagarklimatet i landets kommuner där Uppsala i år fick den sämsta placeringen någonsin.

Jan Björkman, vd för Björkmans Transport i Uppsala, tycker det kan vara svårt med kontakten med kommunen.

Jan Björkman, vd för Björkmans Transport i Uppsala, tycker det kan vara svårt med kontakten med kommunen.

Foto: David Rydell

Ekonomi2021-10-03 12:04

Uppsala kommun har som mål att ligga bland de 50 bästa kommunerna i landet när det gäller företagarklimat. Man har en bit kvar till det målet. Vid den senaste rankningen föll man ytterligare placeringar och återfinns nu först på plats 232 bland landets 290 kommuner. Sedan 2012, när Uppsala rankades på 90:e plats har det med få undantag gått nedåt. Det är en historiskt låg placering för kommunen och ett nedslående besked för kommunalrådet Mohamad Hassan (L) med ansvar för bland annat arbetsmarknads- och näringslivsfrågor i kommunen.

– Det är verkligen mycket dystra siffror. Och samtidigt överraskande i vissa delar, säger han några dagar efter att rapporten släppts.

När Uppsalaföretagare lämnat sina synpunkter i Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet har Uppsala bland annat tappat placeringar när det gäller hur företagare upplever hur upphandlingar skötts.

– Det förvånar mig verkligen.Vi har under året tagit in synpunkter från företagen i anslutning till upphandlingar och fått bra återkopplingar även från dem som förlorat i upphandlingen. Samtidigt har antalet överklaganden minskat, säger Mohamad Hassan.

Liberalernas kommunalråd är nu redo att driva en rad förslag för att förbättra kommunens relation med näringslivet: Hela den politiska ledningen måste sätta näringslivsfrågor högst, stadsdirektören måste prioritera frågorna internt i kommunen och att varje synpunkt ska omhändertas och lösas, är några av punkterna på åtgärder han vill driva.

Hur viktigt är det att få bra rankning av företagsklimatet?

– Vi lägger stor vikt vid den. Det är ju den enda som görs där vi kan jämföra oss med andra kommuner, säger Mohamad Hassan.

Jan Björkman driver Björkmans transport i Uppsala. Företaget har över 100 anställda i flera städer. Hans erfarenhet är att Uppsala kommun är långt i från företagarvänlig. 

– Jag tycker att kommunen gör sig mer och mer otillgänglig. Som entreprenör är man van att snabbt kunna få tag på rätt handläggare, men i Uppsala har det blivit krångligare.

Han tar ett exempel i närtid. När företaget blev trångbott och man behövde bygga en ny terminal så tog man kontakt med kommunen för att fråga om etableringstiden, max tre år svarade kommunen, men det tog fem år innan man kunde flytta till en nybyggd anläggning i Fyrislund.

– Bygglovshanteringen i kommunen är under all kritik. Vi byggde en liknande terminal i Västerås. Där gick allt mycket smidigare. Det finns större fastighetsbolag som vill etablera sig i här men som väljer bort Uppsala eftersom det är för krångligt, säger Jan Björkman.

På Trädgårdsanläggare Hallblom i Uppsala med omkring 100 anställda är det helt andra tongångar. Malin Persson är företagets vd:

– Jag tycker det är ett bra företagsklimat i Uppsala. Vi har inte haft några problem, säger hon.

Flera av de 172 företagare som svarat på enkäten i Uppsala har – trots den historiskt dåliga rankningen – faktiskt ungefär samma åsikt. I de sammanlagda omdömena anser 23 procent att företagsklimatet är bra och 6 procent till och med mycket bra. De flesta, 32 procent, anser att företagsklimatet är godtagbart medan 22 procent finner det "inte helt godtagbart". 12 procent anser att företagsklimatet är dåligt.

Älvkarleby bäst i länet

Så här placerar sig kommunerna i Uppsala län i årets rankning när det gäller företagarklimatet med fjolårets placering inom parantes:

103 Älvkarleby (95)

105 Knivsta (62)

162 Håbo (206)

180 Enköping (148)

209 Tierp (138)

232 Uppsala (212)

256 Heby (248)

266 Östhammar (270)

Listan toppas i år av Vårgårda kommun.

Källa: Svenskt Näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!