Mäklarföretag i Uppsala först med ny AI-tjänst

Nu gör AI-tekniken sitt intåg på allvar i mäklarbranschen. Uppsala blir först i landet med en chatbot som bygger på artificiell intelligens, AI.

Viktor Nordmark, vd och grundare av teknikbolaget Hubert som ligger bakom chatboten Bodil.

Viktor Nordmark, vd och grundare av teknikbolaget Hubert som ligger bakom chatboten Bodil.

Foto: Lars Johansson

Ekonomi2020-10-07 14:04

Bakom chattboten Bodil står Uppsalaföretaget Hubert som i samarbete med mäklarföretaget Widerlöv & Co tagit fram funktionen som nu används på Widerlövs hemsida. Idén dök upp i vintras hos teknikbolaget Hubert och en första version av produkten är nu i drift sedan en tid tillbaka.

Widerlöv nappade direkt på idén om att utveckla en ny mäklartjänst med hjälp av AI-teknik när den presenterades.

– Vi brinner för att göra det enklare och bättre både för kunder och våra mäklare. Med chatroboten får besökare på nätet snabbare svar på sina frågor samtidigt som mäklarna kan använda mer tid att ta hand om kunderna, säger Tomas Widerlöv, vd för Widerlöv & Co.

Chatboten Bodil blir en sorts mäklarassistent som snabbt ger besökare på hemsidan svar på frågor om till exempel objekt som ligger ute till försäljning. AI-chatroboten Bodil blir den första i sitt slag inom mäklarbranschen. Med hjälp av AI-tekniken kan den kontinuerligt utveckla sig själv genom att dra lärdomar av sina tidigare arbetsuppgifter och erfarenheter. Tanken är att göra bostadsletandet enklare.

– Vi försöker automatisera alla vanliga frågor som brukar ställas om bostäderna och därmed frigöra tid för upptagna mäklare, säger Viktor Nordmark, vd och grundare av teknikbolaget Hubert.

– Dessutom är Bodil i tjänst dygnet runt under veckans alla dagar, säger Tomas Widerlöv.

Hur har den nya funktionen tagits emot av kunderna?

– Det är för tidigt att utvärdera Bodil redan nu. Tjänsten har varit igång så kort tid, säger Tomas Widerlöv.

Widerlöv, med sin bas i Uppsala, blir först i landet med den här tjänsten. 

Utvecklingen av AI-boten har gått snabbt, mycket tack vare att stora delar av tekniken redan fanns utvecklad för den AI-tjänsten som fortfarande är Huberts huvudprodukt och som bolaget arbetat med under fyra års tid.  Hubert används för att förenkla rekryteringsprocessen av personal hos rekryteringsföretag och andra med höga anställningsvolymer.

– Om ett företag söker en kundtjänstmedarbetare kommer det ofta in 300-400 ansökningar. Hubert tolkar automatiskt cv och deras personliga brev och utför en AI-driven anställningsintervju för att slutligen presentera de 5-10 bästa kandidaterna, förklarar Viktor Nordmark.

30 av landets största företag inom rekrytering och bemanning ingår nu i pilotprojektet med utvecklingen av Hubert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!